Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Consultanta reprezinta modul de impartasire a unor cunostiinte practice dobandinte in activitatea curenta contra unui onorariu, procedeu prin care persoanele mai putin avizate pot avea acces la un know-how comprimat, condensat si sintetizat intr-un anumit domeniu sau subdomeniu.
Prin natura pozitiei in care activeaza in general arhitectul, cea de sef de proiect, coordonand toate specialitatile si expertii cheie din echipa de proiectare, acesta dobandeste cunostiinte din majoritatea domeniilor tehnice precum si din domeniile economice, politice, sociale, etc.
Daca vorbim de cunostiintele din domeniile tehnice este necesar sa amintesc ca arhitectul este cel care defineste tema de proiectare pentru toti specialistii implicati incepand cu studiile de teren. Astfel, ca acesta ii va comunica inginerului geodez (topograf, cadastrist) care sunt elementele concrete pe care doreste sa le primeasca intr-un studiu topografic (ridicare topografica). Tot arhitectul ii indica inginerului geolog pozitia imobilului si ii solicita numarul de foraje pe care le doreste in functie de parametrii constructiei sau numarul dezvelirilor de fundatie, in cazul cladirilor existente.
Cand vine vorba de analiza unei constructii existente arhitectul ii va comunica expertului tehnic care sunt intentiile beneficiarului si ale sale constand in interventiile pe care doreste sa le realizeze asupra imobilului, astfel incat expertul tehnic sa aiba in vedere aceste modificari atunci cand analizeaza modul de comportare al constructiei raportandu-se atat la situatia existenta cat si la cea propusa, astfel ca prin masurile de consolidare si imbunatatire a structurii de rezistenta existente propunerile arhitectului sa se incadreze in toti parametrii de siguranta si stabilitate.
Daca discutam despre echipa de proiectanti compusa din ingineri de rezistenta, instalatii sau drumuri arhitectul este cel care contureaza conceptul general si inainteaza conceptul catre ingineri impreuna cu conditiile de amplasament si rezultatele studiilor de teren. Planul de situatie reprezinta „terenul de joaca” al inginerului de drumuri in care acesta se desfasoara si pe care il sistematizeaza si il amenajeaza pentru a deservi constructiile propuse.
In domeniul proiectarii exista dialog intre specialistii implicati ceea ce genereaza un schimb de informatii intre cei implicati. Doar ca prin pozitia pe care o ocupa arhitectul acesta este principalul receptor al tuturor informatiilor venite dinspre fiecare specialist cu care lucreaza. Iata, de ce arhitectul este specialistul care detine cel mai mare know-how. Si doar din motivul ca beneficiaza de cea mai larga comunicare cu diversi ingineri implicati in procesul de proiectare.
Atunci cand arhitectul nu este si urbanist, caz destul de des intalnit, relatia arhitect-urbanist este un alt generator de informatie prin care arhitectul dobandeste noi cunostiinte despre modul de configurare a orasului, oportunitatile si posibilitatile de integrare a obiectului de arhitectura in master planul general. Cu certitudine pentru a spori calitatea arhitecturala si urbanistica se recomanda ca arhitectii sa fie si urbanisti pentru a intelege cum functioneaza intregul sistem urban.
Proiectul reprezinta etapa premergatoare, in timp ce executia reprezinta etapa definitorie. In conformitate cu prevederile legale arhitectul asistat si ajutat de ingineri este responsabil pentru serviciile de asistenta tehnica oferite constructorului pe perioada executarii lucrarilor, participand la fazele determinante ale implementarii proiectului si la receptia lucrarilor de constructie. Prezenta arhitectului in santier si discutiile pe care acesta le poarta cu constructorul reprezinta noi surse de informare care fundamenteaza partile teoretice, ipotetice, poate chiar ideale, cu realitatea implementarii specifica santierului.
In procesul de avizare si autorizare arhitectul este cel care se confruta cu toate problemele legislative, birocratia, conditiile economice si politice nationale si locale, fiind pus in nenumarate randuri in situatia de a gasi solutii pentru depasirea unui impas apeland la alti specialisti din domenii conexe cum ar fi juristi, economisti, sociologi, geografi, politologi, etc.
In fapt, arhitectul reprezinta profesionistul care cauta si gaseste solutii atunci cand majoritatea sunt pe cale sau deja au abandonat procedura din teama, neincredere in fortele proprii sau lipsa unei retele de conexiuni de la care sa se poata informa asupra unei situatii.
Asadar, atat timp cat arhitectul are o baza de informare foarte mare si informatii din multiple domenii este in masura sa va consilieze si sa va ofere cea mai buna consultanta in domeniul constructiilor. Iar consultanta in domeniul constructiilor se refera la consiliere atunci cand doriti sa achizitionati un teren, un imobil, fie in interes personal, fie pentru a realiza o investitie si poate fi extinsa catre zona de informare asupra oportunitatilor imobiliare si economice, conditiile tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca investitia, riscurile, masurile de prevenire si reducere a acestora si multe altele.
In concluzie apelati cu incredere la profesionstii de la One Design, arhitecti si urbanisti in acelasi timp, care coordoneaza de peste 17 ani o intreaga de echipa de ingineri din toate domeniile de proiectare si care in virtutea experientei acumulate va pot oferi cele mai bune sfaturi pentru dumneavoastra si pentru atingerea obiectivelor propuse prin investitiile pe care doriti sa le efectuati intr-un anume interval de timp.
arhitect urbanist Alexandru Balan
Fondator One Design