Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Orice proiect indiferent cat de complet este din punct de vedere al livrabilelor predate de catre echipa de proiectare, indiferent cat de creativ sau inovativ este din punct de vedere al solutiilor propuse, ajunge in punctul in care trebuie bugetat, moment in care solutiile tehnice sunt imbracate in valori absolute in bani si cand de fapt se decide fezabilitatea proiectului respectiv si daca se va revizui, va fi optimizat sau refacut partial sau integral. Detasarea oricarui arhitect de partea economica se traduce prin realizarea unor proiecte neadaptate solutiilor din piata libera a constructiilor si care poate conduce la invalidarea proiectului, acesta ramanand doar in stadiu de planse pe planseta sau calculator, fara a fi transpunse vreodata in realitate.
Devizul general este solicitat pentru orice lucrare care urmeaza a fi autorizata si de cele mai multe ori este realizat pe fuga de catre proiectanti si sub directa indrumare a beneficiarului. Este foarte adevarat ca prevederile HG 907/2016 nu se aplica decat investitiilor realizate din fonduri publice sau fonduri nerabursabile provenite din comunitatea europeana, dar structura acestuia este valabila si in cazul investitiilor finantate din fonduri exclusiv private.
Devizul general reprezinta in fapt sinteza tuturor devizelor pentru fiecare obiect de arhitectura in parte si pentru lucrarile necesare pentru realizarea respectivului obiectiv. Lucrarile de constructie nu se refera exclusiv la cladire ci include toate stadiile de la pregatirea terenului, eliberarea amplasamentului, continuand cu lucrarile de arhitectura, rezistenta si instalatii interioare si finalizandu-se cu lucrarile ce privesc retelele exterioare, sistematizarea terenului si amenajarea peisagistica. Toate aceste costuri se regasesc in capitole dedicate si precis definite. Pe langa aceste costuri cu lucrarile se adauga costurile cu studiile de teren, proiectare, cheltuielile conexe organizarii santierului, comisioanele, taxele, etc.
Devizul general reprezinta baza pentru calcularea taxelor oficiale ce trebuiesc achitate catre primarie, inspectia de stat in constructii si alte institutii cu atributii in acest sens. Intocmirea deficitara a devizului general poate conduce atat la costuri suplimentare cat si la regularizari ulterioare ca urmare a recalcularii indicatorilor economici.
Devizele pe obiecte presupun centralizarea valorilor aferente fiecarei specialitati, arhitectura, rezistenta, instalatii pentru fiecare obiect de investitii care face parte din obiectivul de investitii. Obiectul de investitie reprezinta ansamblul minor, in timp ce obiectivul de investitii reprezinta ansamblul major compus din mai multe obiecte.
Devizele pe obiecte reprezinta tot sinteze ale valorilor pe specialitati. Baza oricaror devize centralizatoare este determinata de lucrarile de constructie pe categorii de lucrari, iar acestea se bazeaza pe antemasuratorile realizate de catre fiecare proiectant pentru specialitatea lui: arhitectura, rezistenta, instalatii interioare, instalatii exterioare, sistematizare verticala, etc.
In cadrul devizelor pe categorii de lucrari se transpun listele de de cantitati de materiale, la care se adauga manopera, tranportul si utilajele necesare pentru punerea in opera a respectivului articol de deviz. Un astfel de articol sau norma de deviz cum este cunoscut in terminologia de specialitate poate fi predefinit conform standardelor generale sau de ale producatorilor sau poate fi realizata de catre proiectant prin tehnicianul devizist ca norma speciala, continand o anumita reteta de materiale, manopera si utilaje aferente. Normele de deviz reprezinta transpunerea antemasuratorii proiectantului in materiale + manopera + utilaje si imbracate in valori, iar in functie de incadrarea in categoriile de lucrari, aceste valori se transmit in devizul pe obiect, in categoriile specifice si in devizul general.
Exista o disputa continua intre cei care folosesc excelul ca soft pentru intocmirea devizelor si cei care utilizeaza programe dedicate, divergentele fiind determinate de faptul ca softurile de devizare ar fi utilizate doar pentru lucrarile publice, acolo fiind solicitate in mod expres pentru ofertare si ulterior decontare. Aceast disputa este cel putin falsa fiind invocata de catre societatile de constructii care nu au departamente de ofertare-decontare si persoanlul tehnic aferent.
In mod real si concret orice lucrare de constructii trebuie defalcata, aceasta defalcare realizandu-se pe nivele, astfel: proiectantii intocmesc listele de cantitati privind materialele necesare, puse in opera pentru realizarea investitiei, tehnicianul devizist sau atasamentistul, cum era cunoscut in trecut, face incadrarea acestora pe norme de deviz si adauga manopera, personalul utilizat si utilajele necesare, iar beneficiarul accepta oferta economica defalcata urmand sa deconteze ceea ce s-a realizat prin masurarea suprafetele real executate si a cantitatilor de materiale puse in opera.
Societatile care activeaza in domeniul constructiilor si care opteaza pentru prezentarea ofertelor „la gata” cu cat mai putina detaliere sau fara a prezenta costuri pe unitate de masura, realizand calcule globale ar trebui privite cu suspiciune, neexistand un control al cantitatilor ofertate atat din punct de vedere materiale cat si din punct de vedere manopera, ceea ce poate conduce la suplimentari continue si fara posibilitatea de verificare. In general un deviz care nu prezinta informatii clare pentru fiecare operatiune sau tip de lucrare poate fi generator al cresterilor de costuri in perioada executiei si la dispute continue intre proiectant-executant-beneficiar, niciunul neputand avea un control real asupra situatiei reale la un anumit moment.
In majoritatea situatiilor cand nu exista devize detaliate apare interpretarea proprie, intelegerea verbala si ce a inteles fiecare parte. Astfel de situatii genereaza momente tensionate si pot conduce pana la sistarea lucrarilor. In egala masura trebuie inteles faptul ca munca de incadrare a lucrarilor in norme de deviz si pregatirea ofertei bazate pe devize presupune o munca care se achita de catre beneficiar, costul acesteia regasindu-se in cheltuielile constructorului. In cazul in care proiectantul realizeaza incadrarile in devize cu ajutorul unui tehnician specializat, atunci costurile pentru acest serviciu poate fi inclus sau tarifat separat de onorariul de proiectare.
Echipa de arhitecti si ingineri ai One Design sustine continuu transparenta costurilor prin parcurgerea etapelor firesti si normale ale oricarui proiect, prin realizarea unor devize de lucrari cat mai clare care permit beneficiarului sa inteleaga costurile pe care urmeaza sa le suporte, etapele in care va trebui sa efectueze plati si in scopul planificarii bugetare cat mai realista pentru a preveni eventualele blocaje. Suntem adeptii corectitudinii si prezentarii realiste a oricaror situatii pentru a gasi impreuna cele mai fezabile solutii.
arh. urb. Alexandru-Cristian BALAN
Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design