Studii de teren si studii specializate

STUDIU HIDROGEOLOGIC

Studiu hidrogeologic este denumirea corecta, in detrimentul celei de studiu hidrologic deoarece hidrologia este o stiinta care studiaza toate unitatile acvatice, fenomenele si procesele precum si modul de utilizare al apelor pentru necesitatile social-economice, fiind impartita in hidrologia marilor si oceanelor si hidrologia continentala (a uscatului), hidrogeologia fiind o ramura a acesteia din urma care se ocupa cu cercetarea apelor subterane in scopul determinarii modului de formare a straturilor actvifere, izvoarelor, caracteristicilor acestora, circulatiei apelor subterane si proprietatilor hidrogeologice ale rocilor.

Studiul hidrogeologic prezinta in ce conditii se poate asigura alimentarea cu apa din surse subterne sau de suprafata si a caracteristicilor acestor surse de apa. Acest studiu este necesar si obligatoriu pentru obtinerea avizului de gospodarire a apelor emise de catre Administratia Nationala „Apele Romane”, aviz fara de care nu se poate obtine acordul de mediu emis de catre Agentia pentru Protectia Mediului judeteana, pe raza careia se afla amplasamentul atunci cand terenul se afla in proximitatea unui curs de apa sau atunci cand alimentarea cu apa se va face printr-o solutie locala prin forarea unui put de mica sau mare adancime. Astfel, prin acest studiu hidrogeologic coroborat cu avizul de gospodarire a apelor, Agentia pentru Protectia Mediului se poate asigura ca nu va fi afectata calitatea apelor subterane si supraterane.

In functie de programul de arhitectura propus respectiv locuire, servicii, comert, industrie, complexitatea studiului difera, numarul de foraje si de analize creste si continutul total al documentatiei este din ce in ce mai elaborat.

Studiul hidrogeologic are doua etape, cea de teren in care se realizeaza foraje de mica sau mare adancime si se preleveaza probe, respectiv cea de analiza de laborator si interpretare a rezultatelor obtinute si transpunerea acestora in calcule, rezultand o determinare a capacitatii si calitatii apei subterane. Prin analiza se va determina starea stratului acvifer, nivelul hidrostatic si hidrodinamic, denivelarea produsa de exploatarea puturilor, debitele optime de exploatare si elementele chimice ale apei alaturi de analiza bacteriologica.

Studiile hidrogeologice sunt de doua tipuri: studii preliminare pentru alimentare cu apa din sursa subterana si studii pentru dimensionarea zonelor de protectie sanitara a captarii de apa din surse subterana, acesta din urma fiind utilizat in scopul de prevenirii si combaterii poluarii surselor de apa subterana.

Acest serviciu se adreseaza persoanelor fizice, juridice, institutiilor publice, autoritatilor centrale si locale.

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne solicitati informatii accesand pagina de contact.