Studii de teren si studii specializate

STUDIU DE INSORIRE

Cadrul legal pentru intocmirea acestui studiu este Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei prin care se stipuleaza ca orice constructie, in orice camera, trebuie sa beneficieze de lumina naturala directa o ora si jumatate pe zi.

Scopul studiului de insorire este acela de a determina daca noua constructie ce urmeaza a fi edificata umbreste alta cladire sau daca cladirea aflat in proces de proiectare va fi umbrita de catre alte constructii, caz in care se analizeaza posibilitatea reamplasarii acesteia sau a anumitor camere, astfel incat sa fie respectate normele legale de insorire.

Prin studiul de insorire se poate determina orientarea cladirii, dimensiunile maximale ale acesteia si pozitia golurilor pentru asigurarea iluminarii naturale. Acest studiu se intocmeste la solicitarea emitentului autorizatiei de construire (primaria) sau a beneficiarului, pentru anumite tipuri de tesuturi urbane sau terenuri ce prezinta probleme sau complexitate deosebita de proiectare - cladiri amplasate intre calcane (constructii alipite), tesut urban des regasit in zonele centrale sau in zone dezvoltate haotic fara reglementari urbanistice, constructii mici amplasate in zona cladirilor de locuinte colective (blocuri), etc.

In cadrul studiului vor fi analizate situatiile de insorire si umbrire in toate cele patru anotimpuri, la ora 12, corespunzand astfel in zilele de solstitiu si echinoctiu (21 martie – Echinoctiu de primavara, 23 septembrie – Echinoctiu de toamna, 21 iunie – Solstitiul de vara, respectiv 22 decembrie – Solstitiul de iarna), in baza unor diagrame si planuri corespunzatoare pentru fiecare dintre cele patru situatii, in scopul evitarii umbririi indelungate a constructiilor existente sau a celei viitoare.

Studiul de insorire se solicita de catre emitentul autorizatiei de construire (primaria) pentru fazele de proiectare PUD (plan urbanistic de detaliu), PUZ (plan urbanistic zonal) sau DTAC (documentatie tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire) in functie de particularitatile amplasamentului si solicitarile beneficiarului in momentul depunerii cererii pentru eliberarea Certificatului de Urbanism. In general studiul de insorire este solicitat daca distanta dintre doua cladiri este mai mica sau egala cu inaltimea constructiei mai inalte.

Studiul de insorire trebuie intocmit de catre un specialist cu drept de semnatura in domeniu, cel putin arhitect cu drept de semnatura si verificat de catre verificator de proiecte atestat de catre MDRAP (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice) conform prevederilor legale pentru cerinta de calitate in constructii „D”.

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne solicitati informatii accesand pagina de contact.