Camera ta un ocean de armonie - arh. Paul Samsonescu

Iti doresti o camera mai spatioasa si mai luminoasa, in care sa te simti ca... sirena in apa? Daca vei urma sfaturile arhitectului H2O, culorile terne, obiectele ingramadite si atmosfera prafuita vor deveni o amintire.Iar camera ta va fi cea mai frumoasa din casa!

O camera mai spatioasa? Nici o problema! Cine nu-si doreste mai mult spatiu? intotdeauna, camera fratelui sau a surorii este mai mare, a parintilor, la fel... Dar nu numai tu vrei asta. ii auzi si pe ai tai ca viseaza la o casa sau macar la un apartament mai mare. Iata cateva trucuri care-ti pot schimba viata!

Iluzii optice

Spatiul e delimitat de pereti, tavan, podea, grinzi si stalpi. Din pacate, cei mai multi dintre noi locuim in spatii mici. Desi traim intr-o lume tridimensionala (3D), ochiul nostru nu percepe decat imagini bidimensionale (2D). Dimensiunile unei camere si proportiile ei sunt calculate de creier in functie de mai multi factori. Printre acestia, putem enumera lumina, culoarea, textura, personalitatea, balansul, armonia. De aceea, putem "pacali" creierul uman, facandu-l sa perceapa mai mult decat exista in realitate. Nu poti sa faci dintr-o camera mica una mare, dar, tinand seama de cateva reguli de baza, poti sa ai "senzatia" unui spatiu mai mare. Stim deja ca un covor sau o mocheta absoarbe zgomotul. Din pacate, face acelasi lucru si cu lumina! 

O suprafata tare si lucioasa (parchet,gresie) va reflecta lumina, amplificand-o. O oglinda poate crea senzatia de spatiu – fiind si foarte decorativa. Ea poate functiona ca o fereastra, reflectand lumina. Nu in ultimul rand, dezordinea, lucrurile lasate "la vedere" dau si ele senzatia de spatiu mic. Pastreaza in jurul tau doar lucrurile care-ti trebuie. tine-le pe celelalte in ordine in dulapuri, sertare, pe rafturi sau in biblioteca. Lumina este magica! Exceptand calitatile ei vindecatoare ("Unde nu intra lumina, intra doctorul"), lumina poate mari sau micsora o incapere, o poate largi sau ingusta. Cand intri intr-o camera, cel mai probabil te uiti catre lumina, catre fereastra. Felul in care lumina este distribuita intr-o incapere influenteaza in mod hotarator perceptia asupra spatiului. Practic, mai multa lumina inseamna mai mult spatiu. Ferestrele... sufletului! Cum inca o fereastra nu poti face, si nici n-o poti mari pe cea de acum, trebuie sa te descurci cu ce ai. Pastreaza ferestrele curate si incearca sa renunti la draperiile groase. Alege lucruri cat mai transparente! Pentru zilele cu mult soare sau pentru a te feri de privirile indiscrete ale vecinilor, poti folosi jaluzele.

Magnetismul culorilor

Pentru mai multa lumina, culorile deschise sunt ideale. Cel mai bun mod de a obtine maximum de spatiu intr-o camera ar fi sa vopsesti totul in alb. Dar cum o "cutie" alba este aproape de nelocuit, fiind in acelasi timp luminoasa si rece, lasa tavanul alb si coloreaza peretii in culori pale: bleu, lila, verde-deschis. tine cont de faptul ca liniile verticale accentueaza inaltimea (conduc privirea in sus). Liniile orizontale reduc inaltimea, dar fac spatiul sa para mai larg.

Fiecare obiect cu povestea lui!

Multe obiecte de mobilier sunt, indiscutabil, necesare. Dar nu uita ca multa mobila aglomereaza spatiul. Acelasi lucru se intampla si cu obiectele decorative. Trebuie sa alegi: ori tablourile tale preferate, ori posterele H2O – dar nu le pune niciodata in apropierea colturilor camerei. Ideal ar fi unul singur, pe centrul peretelui. Pastreaza doar obiectele pe care le folosesti frecvent sau pe cele care au o insemnatate speciala pentru tine. in concluzie, pentru a avea o camera mai spatioasa, trebuie doar sa tii cont de sfaturile noastre. Nu e nevoie de investitii majore – si nici sa-ti bati prea mult capul! Iar daca-ti plac decoratiunile interioare, am ales pentru tine cateva obiecte care sa vina in completarea celor prezentate mai sus.

Toate articolele