Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Domnul arhitect Alexandru Balan, Managing Partner al One Design a fost invitat in cadrul emisiunii Metropolis, difuzata de The Money Channle pentru o discutie despre posibilitatea conversiei containerelor maritime in baruri, restaurante, locuinte sau orice alt program de arhitectura ce se preteaza acestui spatiu. Va invitam sa urmariti prezentarea de mai jos pentru mai multe informatii.
Va prezentam in continuare stenograma dialogului dintre moderator si invitat asa cum reiese din inregistrarea de mai sus:
Constantin Opris: Ceea ce urmarim noi in ecrane acum este un proiect de cafenea realizat din containere maritime.Mie imi place fantastic ideea aceasta de container maritim mai ales la malul marii. La munte ar fi asa ceva mai reticent, avand in vedere metalul, conditiile climaterice, temperaturile scazute, samd. Sunt multi factori asa ca lamureste-ne putin. Hai sa vorbim intai de proiect.
arh. Alexandru Balan: Ideea proiectului a fost foarte simpla. Un importator de containere, ceea ce vedem noi in imagini este un container multiplu, practic in containerul de baza se strang celelalte doua containere, practic el fiind un container triplu, cele doua extensii fiind putin mai mici astfel incat sa poata fi acomodate in containerul mare. Tema proiectului a fost sa gasim anumite functiuni care se preteaza pentru acest spatiu astfel incat beneficiarul sa le poata vinde in Romania. Desigur ideea poate fi multiplicata si cu trei containere asezate unul langa celalalt. Prima propunere este cu o cafenea care poate fi amplasata oriunde, necesitand o autorizatie de constructie provizorie, fiind transportabila pe camion si montata cu ajutorul unei macarale, tot mobilierul fiind asezat stanga-dreapta astfel ca in momentul inchiderii nu exista impedimente. Este foarte sigura, ai inchis o usa si totul este in regula si dupa parerea noastra este un proiect care poate sa functioneze. Ca este vorba de mare sau de munte conditiile sunt aceleasi fiind constructii temporare, scopul lor fiind sa aduca niste venituri pentru ca ulterior sa fie mutate in alta parte.
Constatin Opris: Vreau sa vorbim despre proiectul acesta, despre propunerea venita din partea ta ca si designer, care sunt costurile unui asemenea container?
arh. Alexandru Balan: Containerul costa in jur de 30.000 euro neechipat. Vorbim despre acest container care se extinde. Costul unui container simplu pleaca de undeva de la 1500 euro daca este refurbished, recuperat din cele folosite in transportul maritim si poate ajunge spre 6-8000 euro depinde foarte mult de ceea ce el iti ofera. Noi vom prezenta, dupa sarbatorile de iarna, o solutie de birouri, cu mai multe functiuni, realizata tot din containere, fiind firme specializate care comercializeaza astfel de containere, fie refolosite din cele de transport, fie containere noi dedicate anumitor activitati.
Constatin Opris: Daca ma intrebi pe mine aceasta este modalitate prin care poti construi un mic business, o cafenea de exemplu, pentru care nu ai nevoie de prea multa hartogaraie in comparatie cu o constructie standard pe care ai sta sa o realizezi. Este ulterior problema terenului, dar mi se pare o idee fantastica. A realizat cineva in Romania prima casa, cu finisaje complete, interior si exterior, la un cost de 45.000 euro cu tot cu TVA pentru o suprafata de 120 mp. A fost un proiect pe zona rezidentiala. Pe zona comerciala a fost acel pop-up store din centrul vechi despre care am vorbit mai devreme, care nu a fost pus in valoare bine conform planului original. Ideea a fost de a combina mai multe containere si de a face mai multe magazine in centrul vechi. Nu ai apucat sa il vezi pe acela, nu?
arh. Alexandru Balan: Nu am apucat sa il vad din pacate, decat in poze, pentru ca avem deja doi clienti care au venit cu aceeasi idee de pop-up store in diferite locatii. Asa ca aceasta idee este posibil sa apara in Romania si sa functioneze nu doar in Bucuresti ci si in tara. Asa ca ne putem astepta la din ce in ce mai multe proiecte bazate pe containere, avand in vedere ca lucrurile sunt mult mai simple in cazul folosirii lor si sunt niste constructii temporare nu permanente, spre deosebire de multe alte constructii ce au fost facute temporare si au devenit permanente.
Constatin Opris: Aceasta este o idee pentru cineva care doreste sa inceapa un business la vara intr-o statiune estivala sau la munte.
arh. Alexandru Balan: Aceasta constructie putem sa o amplasam direct pe plaja fara nici un fel de problema.Trebuie sa avem in vedere sa nu fie intr-o zona inundabila, dar in toamna poate fi mutat la Poiana Brasov sau la Predeal, vanzarea de produse fiind aceeasi.
Constatin Opris: Cat ar dura in opinia ta constructia daca cineva isi cumpara maine trei containere maritime si vine la tine si iti spune, Alexandru Balan, uite asta am eu cat dureaza implementare proiectului?
arh. Alexandru Balan: Probabil o saptamana. Daca ai o baza de la care sa pleci, restul sunt doar niste piese de mobilier pe care ti le aduci, poti sa le comanzi mai devreme, maxim 2-3 saptamani, nu ar trebui sa dureze mai mult.
Constatin Opris: Ca si concept de interior ce crezi ca se potriveste cel mai bine?
arh. Alexandru Balan: Noi am mers pe un stil fusion care se practica in majoritatea locatiilor de tip alimentatie publica, in toate barurile, cafenele, restaurante, imbinare de materiale, culori, texturi, lumini de mai multe tipuri, calda, rece. Noi am facut un mix stric din punct de vedere al stilului actual. Desigur aceasta poate fi adaptata.
Constatin Opris: Alexandru iti multumesc ca ai venit si sper ca anul viitor cineva sa faca un astfel de business pentru ca ar fi primul, din cate stiu, pe zona comerciala. Asteptam sa vina vara, poata se gaseste cineva sa faca acest concept la mare.