Locuinta individuala Casa MN

locuinta individuala casa mn plan parterlocuinta individuala casa mn plan etaj

In anul 2010 am fost invitati sa vedem un teren pe care un client mai vechi al nostru il achizitionase in apropierea orasului Bran, judetul Brasov. Terenul generos de 4700 de metri patrati, aflat chiar la marginea padurii, prezenta unui izvor pe teren si privelistea ne-a facut sa stabilim inca de prima vizita amplasarea viitoarei locuinte pe teren.

Tot de la prima vizita pe santier am inteles si ca datorita accesului dificil la teren si a lipsa utilitatilor nu va fi un proiect usor.

Functionalitate interioara

Tema de proiectare stabilita impreuna cu beneficiarii a stabilit necesitatea construirii unei locuinte cvasi-permanente cu suprafete generoase. In acelasi timp am convenit ca suprafetele vitrate sa fie cat mai mari posibil.

In parter am amplasat bucataria,  zona de zi cu living si - piesa de “rezistenta” – dining-ul. Spatiile din parter se deschid catre doua terase ample.

Una dintre terase iese in consola peste versantul amenajat ca un traseu montan, si cea de-a doua, acoperita, este flancata de peretele de stanca al muntelui.

Zona de noapte este amplasata in etajul unu si este alcatuita din trei dormitoare fiecare cu baie proprie.

In mansarda am prevazut o zona spa cu sauna, cada cu hidromasaj si dus emotional. Biblioteca, zona de lectura si livigul secundar si-au gasit locul tot la acest nivel.

Piscina, foisorul si terenul de tenis situate pe parte plana a proprietatii completeaza lista de functiuni.

Amenajari exterioare

Pregatirea drumului din incinta si amplasamentului viitoarei constructii a necesitat excavarea cu utilaj greu, pe santier a fost adus un excavator pe senile pe langa nelipsitul buldo-excavator.

In spatele casei s-a proiectat si executat un zid de sprijin de aproximativ 3 metri inaltime.

Prezenta izvorului, pitoresc pentru cei mai multi dintre noi, a dus la proiectarea si mai apoi la executia unor ample lucrari de drenaj al terenului.

Legatura pietonala intre casa si zona piscinei s-a realizat printr-o alee de asemenea excavata in stanca. 

Drumul din incinta este si el prevazut cu instalatie de degivrare pentru sezonul rece.

Fatada

Fatadele casei sunt partial placate cu termosistem (polistiren grafitat de 15cm). Datorita accesului dificil la fatade in cazul unor lucrari de intretinere periodica a lemnului  am ales placerea unor zone cu material compozit (Trespa) in locul materialului natural. Din acelasi motiv am marcat si partea de sageac impreuna cu jgheaburile si burlanele cu un material tip bond. Tot in jgheaburi si burlane s-a montat un sistem de degivrare.  

Invelitoarea este din tabla cu acoperire de piatra tip Gerard Roofs.

Design interior

Locuinta este construita intre 2010-2013 si este amplasata in apropierea orasului Bran, judetul Brasov. Dupa proiectul de autorizare si proiectul de executie au urmat cel de design interior si cel de amenajare peisagera.

Beneficiarul si-a dorit o locuinta cu suprafete generoase, cu materiale specifice zonei de munte dar care sa nu aduca si ideea de rustic. O alta cerinta a fost ca locuinta sa fie practica iar materialele folosite sa fie usor de intretinut. Astfel in casa gasim piatra naturala si lemnul dar in forme contemporane. Mocheta groasa cu underlay duce cu gandul la blanurile prezente in cabanele de la munte. Toate camerele de locuit au un perete din tamplarie din aluminiu cu geam tripan care se deschide catre terasa. 

Piesele de mobilier sunt in totalitate desenate de One Design si executate intr-o fabrica de mobila partenera.   

Toate proiectele