Locuinta individuala casa AP - demisol + parter + etaj

In orasul marelui sculptor Constantin Brancusi, in care se regaseste ansamblul Coloana Infinitului - Poarta Sarutului - Masa Tacerii, municipiul Targu Jiu, judetul Gorj, am avut parte de o provocare uriasa de a transforma o locuinta existenta cu un aspect ponosit de anii 2000 intr-o locuinta moderna cu aspect contemporan. Chiar daca in terminologia de arhitectura nu exista termenul "dezmansardare" il putem utiliza in cazul acestui proiect, ca operatiune inversa fata de "mansardare" pentru ca cea mai grea modificare a constat in renuntarea la un nivel existent.

Pornind de la conceptul de casa moderna contemporana, asa cum reiese si din comparatia inainte si dupa, din vechea casa s-a renuntat la mansarda, prin desfiintarea stalpilor si grinzilor de beton armat pe care era asezata sarpanta de lemn. Volumetria generala s-a modificat prin eliminarea unor balcoane si extinderea camerelor de la celelalte nivele. In plus, intregul spatiu interior a fost recompartimentat, unele camere devenind mai mici, altele mai mari, deoarece au aparut noi functii ale acestei case, inexistente in varianta initiala.   

S-a pornit de la o casa demisol + parter + etaj + mansarda, rezultand o casa demisol + parter + etaj. Prin renuntarea la mansarda s-a creat o acoperire in terasa, utilizata doar ocazional pentru intretinerea echipamentelor tehnice care au fost amplasate pe aceasta.

Daca initial la nivelul parterului se regasea o camera de zi, bucataria, un dormitor si o baie, in urma reconfigurarii interioare a disparut dormitorul, iar pozitia celorlalte spatii s-a schimbat radical. A fost introdus un windfang pentru eficientizare energetica si un spatiu de depozitare in vecinatatea holului. Zona de zi a capatat alte valente si perspective fiind dublu orientata catre curtea din fata si cea posterioara pentru a beneficia de cat mai multa lumina. 

La nivelul etajului a fost creat aparatul matrimonial compus din dormitor, dressing si baie, orientat catre curtea posterioara si un aparat dedicat copilului compus din dormitor, baie proprie si camera de studiu si joaca. 

Desi casa pare masiva din exterior, spatiul interior este foarte bine echilibrat si poate acomoda doar o familie cu 3-4 membri, fara posibilitatea de a gazdui invitati sau vizitatori. Functiunile din demsiol au fost pastrate, respectiv spatiu tehnic, depozitare, garaj, doar ca au fost putin reorganizate pentru a servi cat mai bine locatarilor. 

Pentru aceasta casa s-a realizat si un proiect de amenajare interioara pe care il puteti gasi aici, precum si un proiect de amenajare peisagistica a celor doua curti, frontala si posterioara pe care il puteti gasi aici

 

Toate proiectele