Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Probabil cel mai fierbinte subiect al momentului este cel referitor la cresterile alerte ale preturilor la materialele de constructie din ultimele 30-45 zile si ipotezele emise de catre diversi analisti privind continuarea cresterii, plafonarea la un anumit nivel sau regresul preturilor, toate aceste pareri fiind impartite intre cei implicati in domeniul constructiilor. Subiectul acestui articol se refera la modul in care aceasta crestere poate influenta sau nu valorile de proiectare, onorariile pe care le percep societatile din domeniul proiectarii.
In primul rand ar trebui sa avem in vedere prevederile OUG 114/2018 prin care valoarea minima orei de manopera in constructii a fost indexata cu aproximativ 60%. Atentie ca indexarea se refera la tot domeniul constructiilor incluzand si proiectare. Prin aceeasi ordonanta de guvern se acorda anumite scutiri de plata a contributiilor pentru societatile din domeniul constructiilor care realizeaza 80% din cifra de afaceri din prestari de servicii si activitati aferente domeniului. Prima intrebare care se naste este legata de cresterea salariului angajatilor din domeniul constructiilor inclusiv cele din proiectare. Raspunsul este unul destul de simplu: da. Au crescut salariile personalului angajat, angajatorii ajustand valoarea bruta la noile conditii, astfel ca netul, adica salariul in mana al angajatilor a crescut.
Este de retinut totusi faptul ca indexarea orei de manopera nu pare sa se fi transpus si in valorile de proiectare, ci doar in cele de executie, multe dintre societatile de constructii care au in derulare contracte de executie lucrari solicitand indexari ale valorilor ofertate cu procentul crescut. Cum in aceasta situatie proiectantii si-au terminat treaba si au incasat onorariile de proiectare, cu siguranta, nu s-a realizat si o indexare a acestor onorarii. Poate cel mult in situatia serviciilor de asistenta tehnica, desi si acolo, valorile au ramas aceleasi.
Pentru a intelege daca onorariile de proiectare se vor marjora sau nu in perioada urmatoare este important sa intelegem fundamentarea pretului, atat pentru lucrarile private, cat mai ales pentru cele publice.
In cazul mediului privat, al investitorilor persoane fizice si juridice, cel mai uzual mod de calcul este cel raportat la pret/metru patrat, deobicei calculat in euro, fara TVA. Daca analizam ultimii 10 ani putem constata ca onorariul pe metru patrat a ramas cel putin la fel, cu o usoara crestere in anumite zone, cu predilectie zona proiectelor premium. Chiar daca preturile au crescut in general, onorariile de proiectare calculate in acest mod au suferit o foarte mica ajustare, ceea ce conduce la incasari mai mici pentru proiectanti si implicit la un nivel de salarizare mai scazut al celor care activeaza in acest domeniu. Sunt rare societatile de proiectare care calculeaza onorariul de proiectare ca procent din valoare de investitie pentru lucrarile din mediul privat si si mai rare societatile care practica o rata orara pentru serviciile prestate.
Ar mai fi de retinut faptul ca de-a lungul ultimilor ani indexarea valorii de proiectare s-a realizat prin pastrarea raportarii la euro, astfel ca deprecierea leului in raport cu moneda europeana a condus la cresteri in moneda nationala a onorariilor de proiectare, dar aceasta crestere este nerealista si neadaptata la puterea de cumparare avand in vedere majorarea preturilor tuturor produselor ca urmare a acestei deprecieri.
Ca urmare a OUG 114/2018 majoritatea societatilor de proiectare au indexat salariile cu valoarea vechilor contributii, fara insa a majora si tarifele de proiectare ca urmare a cresterii orei de manopera din sectorul constructiilor. Faptul ca onorariile de proiectare din piata privata, nereglementata decat prin raportul dintre cerere si oferta, au ramas in general aceleasi denota faptul ca in mediul privat exista o economica neagra suficient de mare care asigura finantare societatilor care aleg variantele de nefiscalizare a veniturilor. Totusi, in aceasta zona a pietei de proiectare se pot regasi si societati care au actualizat tarifele prin raportare la noile tendinte, dar nu cu acelasi procent general al domeniului.
In mediul public cel mai des se foloseste raportarea procentuala la valoarea de investitie, acest procent variind intre 2,5 – 4% in functie de mai multi parametri si cu o valoare medie undeva pe la 3-3,2% din valoarea investitiei. Aceasta valoare se aplica pentru toate fazele de proiectare incepand cu studiul de fezabilitate (SF) sau documentatia de avizare a lucrarilor de interventie (DALI) si terminand cu proiectul tehnic (PT).
Cresterea de preturi din ultima perioada poate conduce la o majorare a valorii de investitie si implicit prin calcul procentual la majorarea valorii de proiectare. Doar ca exista cativa de „dar” pentru ca acest lucru sa se poata intampla. In primul rand conform prevederilor legale in vigoare bugetul investitional se stabileste la faza SF sau DALI. Pe cale de consecinta doar proiectele aflate in curs de elaborare a acestor faze ar putea suferi ajustari in plus a valorilor. Totusi, conform HG907/2016 la aceste faze nu sunt obligatorii listele de cantitati de lucrari si materiale si incadrarea acestora pe norme de deviz, fiind suficiente evaluarile facute de proiectant. Ca atare, o evaluare facuta deficitar va conduce la o subevaluarea a proiectului si nu va genera nici castiguri in plus pentru proiectant. Tinand cont de faptul ca nu toate materialele de constructie s-au scumpit cu acelasi procent si avand in vedere si faptul ca normele de deviz si preturile utilizate de programele de intocmire a devizelor nu se actualizeaza instant, sansele de a intocmi un deviz subevaluat cresc.
O abordare corecta a situatiei actuale ar fi utilizarea unor norme de deviz actualizate cu preturile reale de achizitie si manopera care sa acopere toate cheltuielile. In acest fel, valoarea totala rezultata va fi corecta, iar valoare serviciilor de proiectare pentru urmatoarele faze (proiect tehnic, DTAC, asistenta tehnica) ar fi mai mari si corelate cu preturile practicate la nivelul intregului domeniu. Intrebarea care se pune este cati proiectanti sunt constienti de acest lucru? Si poate fi completata si de o alta intrebare referitoare la cate proiecte se afla in derulare in faza SF sau DALI pentru care se poate realiza o actualizare facila?
Pentru proiectele aflate in faza PT sau de executie ajustarea valorilor se poate face doar pentru lucrarile de executie, faza de proiectare fiind deja licitata si considerandu-se ca impactul cresterii preturilor este nesemnificativ sau chiar zero pentru proiectanti.
Din cele doua analize efectuate putem trage cateva concluzii. Onorariile pe piata de proiecte private sunt dictate de cerere si oferta, ca in orice piata libera, iar calculele, estimarile, indexarile pe care le-ar putea solicita orice operator economic din domeniul proiectarii sunt nule daca clientul nu este dispus sa le achite si exista alte optiuni de proiectanti care nu percep onorarii de proiectare majorate, in timp ce in domeniul proiectelor publice onorariile de proiectare ar putea creste doar pentru proiectele aflate in fazele SF sau DALI cu conditia ca proiectantii sa aibe in vedere noile preturi si sa creioneze bugete adaptate conditiilor actuale de piata.
Este de asteptat ca in perioada urmatoare proiectantii, ingineri si arhitecti, sesizand decalasul in care se afla raportandu-se la veniturile unui muncitor necalificat, procedeze la o majorare a onorariilor de proiectare care sa le permita niste venituri actualizate in concordanta cu cheltuielile pe care le au. Tinand cont si de majorarile de preturi din celelalte domenii este posibil sa asistam atat la cresterea onorariilor cat si la reorientarea proiectantilor catre diverse subdomenii ale proiectarii, unde cererea este mai mare decat oferta si unde onorariile nu pot fi reglementate de piata datorita numarului redus de specialisti din aceste subdomenii.
arh. urb. Alexandru-Cristian BALAN
Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design