Specialistii implicati in proiectare

Am decis sa abordez o tema destul de putin cunoscuta publicului larg, dar de o importanta ridicata, mai ales atunci cand analizati ofertele tehnice si economice inainte de diverse societati de proiectare si executie. Prin acest articol doresc sa raspund intrebarilor pe care le veti regasi la final si pe care le primim saptamanal in cadrul biroului nostru de proiectare.

Proiectantii

Echipa de proiectare este compusa din specialisti licentiati pe diverse domenii cu studii postuniversitare in diverse subdomenii. In functie de complexitatea proiectului poate exista un sef de proiect, de regula fiind arhitectul, dar pot exista si sef de proiect pe specialitati daca anvergura acestuia necesita un colectiv de proiectare numeros. Iata care sunt specialitatile si specialistii implicati:

Verificatorii de proiecte

Acesti specialisti sunt proiectanti cu experienta in domeniul fiecaruia conform studiilor de licenta de minim 10 ani care au fost atestati de catre Ministerul Dezvoltarii pentru exercitarea profesiei de verificator de proiect. Verificatorii sunt cei care se asigura ca fiecare dintre proiectanti respecta reglementarile tehnice in vigoare pentru fiecare cerinta de calitate in parte in cadrul proiectelor pe care le intocmesc. Cerintele la care se poate verifica un proiect, in functie de categoria si clasa de importanta, coroborat cu rolul fiecarui verificator sunt prezentate in continuare.

Expertii tehnici

Acesti specialisti sunt proiectanti licentiati intr-un anumit domeniu, cu experienta practica de cel putin 12 ani, verificatori de proiecte atestati si pe care Ministerul Dezvoltarii i-a atestat in urma examinarii pentru exercitarea profesiei de expert tehnic, in functie de calificarea de baza pentru una sau mai multe cerinte de calitate in constructii.

Cei mai multi experti tehnici sunt pentru cerintele A1 si A2 privind rezistenta si stabilitatea constructiilor, urmati de cei pentru cerintele A4, B2, D privind situatia cailor de circulatie si in cele din urma cei atestati pentru cerintele B1, C, D, E, F privind arhitectura constructiilor, respectiv cerintele Ie, Is, It, Ig privind instalatiile aferente constructiilor.

In cazul proiectelor ce presupun interventii asupra constructiilor existente, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, expertii tehnici intocmesc rapoarte de expertiza tehnica privind starea imobilelor si propun solutiile de interventie ce urmeaza a fi detaliate in proiectele de specialitate.

Iata, cati specialisti sunt implicati in cadrul unui proiect pentru constructii civile sau industriale si cum sunt repartizate atributiile acestora. Tuturo acestor specialisti cu drept de libera practica li se adauga alti specialisti stagiari sau debutanti, precum si personalul suport. Luand in calcul numarul mare de persoane implicate, cerintele fiecarui proiect in parte determinate de solicitarile beneficiarului, va recomandam ca intotdeauna sa analizati componenta tehnica a unei oferte si sa realizati selectia aplicand criteriul cel mai bun raport pret-calitate. O solutie buna si eficienta economic in etapa de executie si care sa va reduca implica specialisti. Prin acest articol raspundem unor intrebari pe care le primim constant „cat costa un proiect?”, „de ce costa atat?”, „de ce dureaza atat”. Speram sa fi adus o raza de lumina asupra acestor subiecte de discutie.

One Design S.R.L. este societatea, biroul de proiectare care prin specialistii sai, incepand cu actionarii si continuand cu personalul angajat contractual va poate oferi acces la toate resursele mentionate anterior si poate intocmi toate documentatiile tehnico-economice de care aveti nevoie, in functie de faza de proiectare in care va aflati.

arh. Alexandru-Cristian Balan

Fondator One Design S.R.L.

arhitect, urbanist, verificator de proiecte, manager de proiect

Toate articolele