Proiecte case mici - ce inseamna o casa mica

Orice persoana care renunta la un apartament la bloc in favoarea unei case pe pamant este supus tentatiei de a-si crea camere cu suprafete foarte mari si de cele mai multe ori inutile din punct de vedere functional. Aceasta tendinta este determinata de spatiul redus al apartamentelor de bloc astfel ca in momentul realizarii proiectului pentru constructia casei orice spatiu, indiferent de destinatia si functionalitatea acestuia, poate capata dimensiuni apreciabile si nejustificate.

Proiect de casa mica

Casa nu trebuie sa fie nici mica, nici mare, ci adaptata celor care o vor locui. Intotdeauna in proiect casele par mici, la fel intamplandu-se si dupa turnarea fundatiei si placii de parter dar ulterior ridicarii peretilor capata dimensiunile exacte. Sfatul arhitectilor nostri este ca intotdeauna sa va ganditi la spatiile de care aveti nevoie pentru locuirea la casa este diferita de cea la bloc.

proiecte si modele de case

O casa proiectata corespunzator va avea un regim de inaltime parter si etaj sau daca terenul este mic atunci parter, etaj si mansarda. In general la parter trebuie sa aveti un living de 25-30mp, o bucatarie de 15-18mp, 2 spatii de depozitare de 4-5mp, un grup sanitar de 3-4mp, un hol de acces si scara pentru accesul la nivelele superioare. La etaj se regasesc 2 dormitoare avand o suprafata medie de 14-16mp, o baie de 5-6mp, un spatiu de depozitare de 6-7mp si un aparat matrimonial compus din dormitor (14-15mp), baie (6-7mp) si dressing (10-12mp). Acestea sunt dimensiunile uzuale pe care le au camerele si pe care ar trebuie sa le aveti in vedere cand apelati la un arhitect pentru realizarea unui proiect de casa optimizat.

Casa mica este o notiune foarte vaga, deoarece fiecare persoana are o alta viziune despre modul de locuire si dimensiunile pe care trebuie sa le aibe o casa. Suprafetele prezentate anterior sunt in fapt rezultatul experientei de peste 14 ani a echipei de arhitecti de la One Design care au constat o tipologie destul de clara pentru ceea ce o parte dintre clienti denumesc ca fiind casa mica.

Casa mica sau casa mare

Trebuie avut in vedere ca tranzitia de la apartament la casa este simpla si dificila in acelasi timp. Este dificila deoarece exista tendinta de exagere a spatiilor atunci cand nu este cazul. Spre exemplu, daca langa dormitorul matrimonial exista un dressing in care vor incapea toate hainele, de ce trebuie ca dormitorul sa aibe mai mult de 14mp avand in vedere ca in el va fi amplasat un pat (2x2m, maxim 4mp) si doua noptiere, poate cel mult si o masuta de machiaj? Daca ati proiectat la parter un grup sanitar si la etaj doua bai de ce trebuie exagerate sa ajunga la peste 10mp fiecare? Nu credeti ca este spatiu irosit inutil care poate fi alocat altor zone de care aveti nevoie? O casa nu este mica ci compactata sau adaptata nevoilor celui care locuieste acolo.

Pentru foarte multi clienti o casa mica inseamna 80-100mp amprenta la sol si 160-200mp suprafata totala. Aceasta poate reprezenta alternativa locuirii la bloc cu mentiunea ca va trebui sa va mutati langa oras si sa aveti in vedere utilitatile si accesul la mijloacele de transport in comun sau utilizarea intensiva a autoturismului.

Casele se pot imparti in case mici si case mari dar acest aspect este dictat de numarul de membri ai familiei care locuiesc permanent si de dotarile pe care si le doreste fiecare. Dupa cum ati observat in minimul de suprafata al unei case nu am inclus zone precum sauna, camera de relaxare, biliard sau alte activitati recreative. Acestea in general fac diferenta intre case mici si case mari. Si in final este decizia fiecaruia ce isi doreste si cat poate investi intr-o casa.

One Design ca birou de arhitectura va poate furniza proiecte adaptate nevoilor reale, proiecte de case mici, asa cum le place multor clienti sa spuna. 

Contacteaza-ne pentru mai multe detalii

Toate articolele