Mituri in proiectare – ep. 8 – Am nevoie repede

In cei 18 ani de activitate am auzit de nenumarate ori expresia „am nevoie repede” din partea unor potentiali clienti. In acceptiunea noastra nu exista aceasta sintagma si vom explica in continutul acestui articol care sunt motivele pentru care facem aceasta afirmatie.

Faptul ca un investitor privat, persoana fizica sau juridica, si-a planificat deficitar timpul pentru anumite etape din procesul de proiectare si executie trebuie sa fie o eroare asumata de respectivul si in nici un caz nu trebuie sa fie transferat ca o obligatie catre arhitect. Nu ne vom referi la institutiile publice in acest context deoarece suita de procese si etape pe care acestea le desfasoara sunt incompatibile cu notiunea „repede” si nu din vina celor implicati, ci datorita birocratiei specifice.

Orice investitie in domeniul constructiilor are doua componente majore: timp si bani. Cei doi parametri sunt direct legati si interdependenti unul de celalalt, de aceea nu se poate vorbi de acestia decat impreuna. Oricare dintre aceste componente trebuie gestionata corecta, iar in situatia in care nu detineti suficienta informatie din mediul online sau de la persoane din jurul vostru, atunci solutia la indemana este sa apelati la un specialist cu experienta in domeniu asa cum veti gasi in cadrul ONE DESIGN si care va poate oferi consultanta necesara pentru o buna bugetare a celor doua resurse mentionate: timpul si banii.

Se spune ca timpul este cea mai pretioasa resursa si este ireversibil. Pentru a avea timp este necesara o buna documentare asupra pasilor si timpilor necesari diverselor etape. Astfel de informatii le gasiti atat in online cat si la arhitectii care sunt deschisi spre a oferi consultanta.

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?Planificarea investitiei este cel mai important pas, iar in cadrul acestei etape a procesului investitional este vital sa obtineti toate informatiile necesare pentru a va putea dimensiona corect timpul de care veti avea nevoie pentru etapele urmatoare. Tot in planificare intra si selectia arhitectului sau a echipei de proiectare, discutiile preliminare, contractarea proiectarii precum si identificarea altor furnizori de servicii si produse necesare.

Graba este determinata de o planificare precara a investitiei si o actiune bazata pe instinct de moment. Daca nu cunoasteti domeniul constructiilor, incluzand aici si proiectarea, nu va grabiti sa incepeti achizitiile sau contractarea unor spatii de inchiriat deoarece veti comite erori care va vor costa suficient de multi bani.

In domeniul constructiilor nu exista „repede” deoarece sunt nenumarate etape cu timpi de lucru care daca sunt scurtate genereaza probleme tehnice intr-un timp extrem de scurt, aici referindu-ma la cateva luni de zile, iar costul reparatiilor va fi aproape la fel cu cel al investitiei initiale. A grabi o etapa inseamna sa va asumati defectiuni tehnice sau o calitate scazuta atat a proiectelor, cat si a lucrarilor de executie.

Cei mai grabiti investitori privati sunt cei care se decid sa porneasca o afacere intr-un spatiu inchiriat si care sunt presati de plata chiriei. Dragi investitori, daca in planul de afaceri nu v-ati inclus o perioada corecta necesara amenajarii si dotarii spatiului, perioada in care sa suportati costul chiriei sau daca nu ati stiut sa negociati cu proprietarul spatiului perioada de gratie in care sa executati proiectul si lucrarile de constructie, este strict greseala dumneavoastra.

O investitie intr-o cladire sau un spatiu existent poate parea extrem de simpla, dar generatoare de probleme multiple. Iata cateva dintre problemele care pot genera perioade lungi de implementare:

Investitiile in constructii de la zero (greenfield) prezinta alta tipologie de posibile probleme care conduc la o perioada de timp mai mare pentru proiectare si executie dintre care enumeram cateva:

In toate cazurile in care investitorul se grabeste cauza principala este proasta corelara intre timp si bani. Ori acest aspect tine de politica si conceptul investitional si nu de cei implicati in etapa de proiectare si executie. Lipsa unui plan de actiuni dimensionat financiar si in timp va genera intotdeauna o stare de panica si implicit o dorinta de accelera alte procese cu scopul clar de a nu isi asuma investitorul greseala privind planul mentionat. In fapt, asumarea este o caracteristica pe care foarte multe persoane o fac doar la mod declarativ si mai deloc in mod practic. De aici si presiunea asupra arhitectilor, echiei de proiectare, executantului si intregului personal implicat in investitia respectiva.

„Am nevoie repede” este expresia care ascunde de fapt o problema pe care investitorul nu a gestionat-o corespunzator si prin care cauta sa paseze raspunderea catre alte persoane de care are nevoie. Asadar, inainte de a solicita un termen foarte scurt de prestare a unui serviciu sau de executie a unei lucrari faceti-va un plan de actiuni bun pe care sa vi-l asumati in totalitate. In plus, nu omiteti faptul ca rezolvarea rapida presupune o alocare de resursa umana care fie este angajata in alte proiecte si trebuie sa fie mai eficienta pentru a putea gestiona si proiectul dumneavoastra, fie trebuie sa depuna o munca suplimentara contabilizata in mai multe ore lucrate. In oricare dintre variantele mentionate acest efort inseamna mai multi bani pe care trebuie sa ii primeasca cei care lucreaza si implicit o suma mai mare pe care o veti aloca din pozitia de investitor.

Este important de inteles faptul ca un profesionist are in mod constant de lucru, bazandu-se pe o programare a proiectelor si o etapizare in functie de stadiul in care se afla fiecare, de aici rezultand perioade cu diverse grade de incarcare. Exista sanse sa nimeriti intr-o perioada poate mai lejera, dar nu puteti miza exclusiv pe acest noroc. In cazul in care nu sunteti atat de norocosi, costurile pentru munca depusa in plus pentru realizarea proiectului sau a lucrarilor de executie le veti suporta dumneavoastra. Desigur toate aceste aspecte sunt valabile daca va doriti sa lucrati cu o anumita echipa de profesionisti recunoscuti in domeniul lor de activitate si nu va multumiti cu orice solutie pe care o gasiti. Iar recomandarea noastra este sa cantariti foarte bine atunci cand alegeti echipa de proiectare sau de executie, mai ales cand va grabiti, deoarece inevitabil veti ajunge la costuri si calitate.

Triada timp-cost-calitate a fost discutata si analizata de foarte multe persoane si s-au emis nenumarate teorii cu aplicabilitate si testate de-a lungul timpului, astfel ca nu are rost sa insistam in aceasta directie. Ceea ce vrem sa subliniam este faptul ca neasumarea din partea investitorului a unui plan de actiuni, lipsa consultantei de specialitate si deciziile bazate exclusiv pe instinct propriu pot conduce la situatii neplacute si poate chiar la un esec al investiei.

In concluzie recomandam cu caldura tuturor investitorilor privati ca in momentul in care si-au definit tipul de afacere pe care doresc sa o demareze si care include o investitie in domeniul constructiilor sa consulte un specialist si sa solicite toate informatiile privind procesele de care am vorbit anterior pentru a avea o imagine completa si pentru a-si dimensiona corect cele doua resurse atat de importante: timpul si banii.

La ONE DESIGN veti gasi intotdeauna raspunsuri la intrebari dumneavoastra, iar arhitectii nostri cu o experienta de 18 ani in domeniul proiectarii, consultantei, executiei va pot furniza tot know-how-ul de care aveti nevoie pentru a duce la bun sfarsit si cu minim de stres investitia pe care urmeaza sa o faceti.

arh. urb. Alexandru-Cristian BALAN

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele