Mituri in proiectare – ep. 7 – Rezolv cu constructorul

Extrem de multe persoane pleaca de la premiza ca un constructor poate rezolva orice, chiar si ce tine de acte, ca doar „are relatii”, „se stie cu lumea” si nu e la primul proiect. In articolul de fata ne propunem sa va dezvaluim ce poate si ce nu poate sa rezolve constructorul pentru a demonta si acest mit.

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?Plecand de la Legea 10/1995 privind calitatea in constructii, lege in baza careia se realizeaza controalele Politiei Locale si ale Inspectiei de Stat in Constructii (ISC) putem constata ca rolurile sunt impartite dupa urmeaza:

Asadar, 3 din 4 grupe de specialisti, tinand cont ca echipa de proiectanti include cel putin 3 persoane – arhitect, inginer de rezistenta si inginer de instalatii, iar verificatorii sunt pentru fiecare specialitate, deci minim 3, in general 5-6 persoane, care sunt platiti de catre beneficiar raspund in fata legii privind conformitatea proiectului cu realitatea. In acealasi timp doar o persoana, RTE-ul, reprezentantul constructorului este platit de acesta, dar care nu are nici o putere fara semnaturile celorlalti. Pe scurt, cum poate „sa rezolve” constructorul? Legal nu poate sa rezolve decat respectand proiectul. Altfel, este in culpa si va suporta consecintele controalelor.

Expresia „o rezolv cu constructorul” este intrata in jargon ca urmare a unor modificari care se realizeaza in timpul executiei fara a respecta prevederile proiectului tehnic si ale autorizatiei de construire. Ori, aceste modificari odata efectuate incalca prevederile legale stabilite de catre Autoritatea Publica Locala prin directia de urbanism in documentul emis (autorizatia de construire si documentatia tehnica vizata spre neschimbare). La receptia lucrarilor, reprezentantul Autoritatii Publice Locale trebuie sa isi asume prin semnatura, ca in urma verificarilor din teren si confruntarea actelor cu situatia executata, nu exista neconcordante si imobilul edificat se inscrie in prevederile Autorizatiei de Construire si ale Proiectului Tehnic. Daca exista abateri de la acestea, cum poate sa isi asume un responsabil (inspector) din cadrul Primariei sau a ISC prin semnarea unor documente situatia real executata? Din punct de vedere legal inseamna ca incalca legea si este pasibil de aplicarea sanctiunilor prevazute, atat el ca persoana angajata a Primariei, cat si institutia in sine.

Ultima etapa a edificarii unei constructii este masurarea cadastrala de catre un inginer geodez si inscrierea in cartea funciara a constructiei. Pentru inscrierea in cartea funciara, Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara solicita inginerului geodez masuratorilor efectuate si asumate de acesta impreuna cu documentele emise si asumate de catre primarie, respectiv: autorizatia de construire, procesul verbal de receptie a lucrarilor semnat de proiectanti, diriginte de santier, RTE si reprezentantul primariei, precum si certificatul de atestare a edificarii emis tot de catre Autoritatea Publica Locala. Cum sa isi asume un cadastrist o lucrare neconforma din punct de vedere legal si sa inainteze OCPI documentatia in vederea inscrierii in CF, stiind ca realizeaza o ilegalitate care l-ar putea costa dreptul de practica in domeniu?

Sa nu uitam ca fiecare dintre specialistii implicati raspund in fata forurilor profesionale care le acorda dreptul de semnatura si toti raspund in fata Inspectoratului de Stat in Constructii care are dreptul de a consemna abaterile si de a solicita retragerea dreptului de practica a specialistilor. Asadar, cati specialisti poate plati constructorul pentru a „rezolva problema” si cu ce sume care sa acopere riscul pierderii dreptului de practica?

arh. urb. Alexandru Cristian Balan
Fondator One Design S.R.L.

Toate articolele