Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Aceasta sintagma a auzit-o multi dintre arhitectii si inginerii proiectanti cel putin o data in viata, in unele cazuri chiar de mai multe ori. Iar potentialul client care face aceasta afirmatie este cat se poate de convins de afirmatia sa, bazandu-se pe „relatia” de care povesteam in episodul 1 sau mai rau pe ceea ce i-a spus o ruda sau un cunoscut. Ca in orice comunitate umana, barfa, rumoarea si zvonistica reprezinta o modalitate de a transmite anumite informatii distorsionate, „fake news” asa cum sunt denumite astazi in mass-media, pe care cei mai multi le iau de bune fara a se gandi o clipa daca este sau nu posibil ceea ce au auzit.
Din lipsa promovarii rolului proiectantilor in societate o buna parte a populatiei nu cunoaste atributiile acestora si nici livrabilele pe care le ofera. Am sustinut dintotdeauna ca livrabilul arhitectilor si ingineriilor nu consta in proiectul in sine, ci in cunostiintele tehnice si juridice transpuse in proiect. Un proiect complet si corect intocmit va obtine mult dorita autorizatie de construire, iar executia lucrarilor se va putea realiza corespunzator in baza proiectului tehnic si a detaliilor de executie.
Arhitectul si inginerii livreaza documentatii tehnice si documente. Conform dictionarului explicativ al limbii romane document inseamna „act prin care se adevereste, se constata sau se preconizeaza un fapt, se confera un drept, se recunoaste o obligatie”, in timp ce documentatie se refera la „totalitatea mijloacelor de informare referitoare la o problema sau la un domeniu de activitate, documentare”. Asadar, in urma unei documentari, proiectantii funizeaza informatii despre o problema formuland un raspuns tehnic (proiectul) de rezolvare a unei solicitari punctuale a unui client. Autorizatia de construire este un document emis de catre Autoritatea Publica Locala pe raza careia se afla amplasamentul si prin care se constata, in baza Documentatiei Tehnice pentru obtinerea Autorizatiei de Construire (DTAC) intocmita de arhitect si ingineri, solutia constructiva propusa in contextul urban prezentat in Certificatul de Urbanism. Pe cale de consecinta proiectantii nu livreaza hartii, acestea fiind suportul pentru imprimarea informatiilor letrice si desenate.
Este arhicunoscut mitul urban enuntat de diverse persoane care afirma ca in anii `90 pana dupa 2000, depuneau niste hartii, chiar si ziare si primeau autorizatie de construire. Fiind un mit, nu este nimic adevarat, deoarece autorizatia fiind un document oficial nu poate fi emisa fara suportul legal din spate, respectiv proiect, avize, acorduri, acte juridice. Indiferent de perioada procedurile au fost aceleasi chiar si inainte de revolutia din 1989. In sprijinul afirmatiei ca intotdeauna s-au solicitat documente si documentatii de catre Autoritatea Publica Locala sta faptul ca Legea 50 privind autorizarea lucrarilor de construire a fost emisa de catre Parlamentul Romaniei in anul 1991, inlocuind vechea legislatie din perioada socialista.
Poate ar fi bine sa amintim ca in 1935 a aparut Planul Director de Sistematizare al Bucurestiului, primul document programatic de amenajare teritoriala prin care s-au trasat o multitudine de directii de dezvoltare. Si va mai recomand sa cautati pe portalul legislativ al Ministerului Justitiei legea 58/1974 privind sistematizarea teritoriului si a localitatilor urbane si rurale pentru a observa ca reguli au existat din totdeauna.
Mitul actual cu „imi trebuie niste hartii” se refera la faptul ca o persoana care doreste sa realizeze o investitie privata, deobicei o locuinta sau anumite interventii asupra locuintei existente, nu isi doreste „bataia de cap cu actele” si „relatia” sau prietenii apropiati i-au spus ca poate depune „niste hartii”, mai aduce in completare una-alta, in functie de „cum merge treaba” si va primi „un fel de autorizatie” cu care „poate sa isi faca treaba”. Toate aceste afirmatii reprezinta chintesenta mitului.
M-am referit la locuinte deoarece acestea reprezinta cel mai mare program investitional al mediului privat, fiind in intentia si interesul fiecarei familii de a avea o conditie locativa mai buna. In plus, in cadrul altor programe de arhitectura cu alte functiuni investitorii sunt mai familiarizati cu domeniul proiectarii si derapajele sunt considerabil mai mici.
„Niste hartii” care nu au legatura intre ele si care nu respecta un continut cadru nu vor fi acceptate de catre Autoritatea Publica Locala (Primarie), fiind respinse de la momentul depunerii sau vor conduce la returnarea dosarului dupa o scurta perioada de timp. Trebuie sa intelegeti ca nici un functionar public nu poate sa isi asume emiterea unui document oficial pe baza unor fractiuni de documente si documentatii tehnice. Iar documentele oficiale sunt aceleasi pentru toata tara, nu exista „un fel de document cu care sa iti faci treaba”. Documentul numit Autorizatie de Construire este unul singur, iar emiterea lui este conditionata de prezentarea unor documente si documentatii intocmite de persoane abilitate si certificate, arhitecti si ingineri proiectanti, verificate de catre verificatori de proiect atestati de catre Ministerul Dezvoltarii si, dupa caz, insusite de catre expertii tehnici care au intocmit studiile de fundamentare a solutiilor tehnice.
In plus fata de cele enuntate este de retinut faptul ca Autoritatea Publica trebuie sa emita un raspuns in termen de 30 de zile. Daca depuneti „niste hartii” in termenul mentionat veti primi informarea fie pentru completarea dosarului, fie de respingere ca fiind neconform. O noua depunere a „altor hartii” partiale care vin in completare, va genera un raspuns si mai rapid din partea institutiei, iar o a treia incercare se va bloca de la depunere, fiind vizibila intentia gresita a solicitantului de a incerca sa obtina un document oficial fara a respecta procedura si continutul minimal.
In concluzie se poate afirma ca acesta tentativa cu hartiile si modul de obtinere „pe genunchi” sau „pe sub mana” a unor documente oficiale este doar un simplu mit care face deliciul audientei neinformate si receptiva la barfa usoara.
arh. urb. Alexandru Cristian Balan
Fondator One Design