Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Incepem de astazi o mini serie de articole referitoare la anumite mituri care circula si pe care le-am auzit de atatea ori incat am ajuns la concluzia ca sunt doar povesti, fara baza reala, de cele mai multe ori inflorite de catre cei care le prezinta din dorinta de a dovedi ca detin mai multe informatii intr-un domeniu decat cei care ii asculta.
Demaram aceasta mini serie cu articolul de astazi pornind de la sintagma „am relatii”. De nenumarate ori am auzit diverse persoane facand aceasta afirmatie plecand de la ideea ca daca cunosc pe cineva vor obtine exact ce isi doresc, chiar daca nu respecta reguli si regulamente. Cu parere de rau va anunt ca aceasta sintagma este un mit, iar „relatia” nu este egala cu incalcarea prevederilor legale in vigoare si va voi argumenta in continuare.
Inca de la debutul unui proiect beneficiarul isi doreste sa obtina maximul pentru un teren. Este absolut normal si orice arhitect ar trebui sa ii prezinte beneficiarului de la inceput maximul legal pe care il poate obtine. Orice tentativa de a forta prevederile legale referindu-ma aici la o amprenta mai mare, o suprafata totala mai mare, un etaj in plus, o retragere de la limita mai mica decat cea prevazuta in lege conduce la o respingere a proiectului fie de catre institutiile avizatoare, fie de catre autoritatea publica locala (primaria) care trebuie sa emita autorizatia de construire.
„Relatia” nu te ajuta in aceste cazuri de incalcare a legii deoarece „relatia” fie semneaza pe documente oficiale pe care si le asuma, fie inainteaza documentele catre responsabilul care le va certifica prin semnatura. Ori incalcarea prevederilor legale conduce la multiple sanctiuni care culmineaza cu desfacerea contractului de munca al semnatarului. Asadar, „relatia” nu poate incalca legea deoarece raspunde pentru documentele semnate. 1-0 in meciul realitate vs. relatie.
Existenta „relatiei” atunci cand vine vorba despre avizarea unui proiect este deasemeni un mit. Atunci cand un proiect ajunge intr-o institutie publica pentru a fi avizat va fi analizat din punct de vedere al respectarii prevederilor specifice in domeniu: mediu, sanatatea populatiei, incendiu, etc. Daca proiectul nu este conform cu legislatia acesta va fi respins fiind in aceeasi situatie mentionata anterioara, respectiv responsabilitatea semnatarului. In plus, in orice institutie publica sunt mai multe persoane care semneaza, sistemul fiind gandit pentru a preveni erorile unei singure persoane. Chiar daca „relatia” ar fi dispusa sa omita anumite prevederi legale, cei ierarhic superior vor constata aceste omisiuni si vor respinge de la semnare respectiva documentatie pentru a nu fi raspunzatori de incalcarea legii. 2-0 pentru realitate vs. relatie.
A avea relatii se traduce de cele mai multe ori prin „pot sa fac ce vreau”, ceea ce este o grava eroare. Chiar daca exista suficient de multi „buni sfatuitori” care se pricep sa dea indicatii si sa ofere asa zise solutii, se dovedeste de fiecare data ca un proiect nu se avizeaza decat daca respecta prevederile legii. Altfel, este respins, iar „relatia” incepe sa-si caute scuze si motive inchipuite, omitand sa le prezinte pe cele reale.
In contextul actual si tinand cont de multitudinea de modificari legislative ulterior anului 2016, procesele de avizare si autorizare au devenit mult mai stricte si mai bine monitorizate. Astfel, este destul de greu ca o documentatie tehnica sa treaca prin toate filtrele de avizare daca este necorespunzatoare. In plus, numeroasele actiuni in instanta finalizate chiar cu desfiintarea constructiilor edificate denota faptul ca devine din ce in ce mai serios controlul si verificarea documentatiilor si documentelor.
Sunt convins ca o parte dintre cititorii acestui articol isi pun intrebari privind modul in care s-au construit diferite imobile. Este simplu: s-a putut, nu se mai poate. Si s-a putut pentru ca in in trecut, in anumite situatii nu a existat o rigurozitate in aplicarea prevederilor legale. Cadrul legislativ actual defineste destul de clar ce se poate si ce nu se poate, iar aplicarea prevederilor tine de responsabilul din institutia respectiva.
Tot legat de „relatie” mai trebuie mentionat ca a cunoaste „pe cineva din primarie” nu este egal cu a detine rezolvarea. Acel cineva s-ar putea sa lucreze la contabilitate sau la un alt serviciu, avand alte atributii decat cele legate de urbanism, astfel ca un coleg de la urbanism este foarte putin probabil sa raspunda unei solicitari de a incalca legea prin propria semnatura. Sa nu uitam ca serviciul urbanism are si un sef serviciu, ca exista un serviciu juridic care verifica si el si exista institutia arhitectului sef care are cuvantul final in majoritatea cazurilor. Iata cel putin 4 puncte in care o documentatie proasta se poate bloca, fiind returanata spre modificare conform prevederilor legale. 3-0 pentru realitate vs. relatie.
„Relatia” argumenteaza intotdeauna ca detine secrete numai de ea stiute, dedesubturi si ascunzisuri in lege si in institutii pentru a aviza si aproba orice, desigur contra unui onorariu. Cu parere de rau va anunt ca este cel mai mare mit. Fiecare proiect, amplasament, fiecare situatie are o particularitate. Iar toate acestea sunt intelese de catre echipa de proiectare in general si mai ales de arhitect, in calitate de sef de proiect. Singurele persoane care va pot oferi informatii reale si credibile, bazate pe reguli, regulamente, normative, stas-uri sunt cei din echipa de proiectare, specialisti cu studii superioare si cu experienta in domeniul proiectarii. Solutiile pentru diverse situatii le veti gasi la acestia si nu in discutii cu „relatia” care a auzit sau stie de la cineva, care i-a spus ca a auzit de la altcineva.
In concluzie va pot sfatui sa apelati la proiectanti profesionisti, arhitecti si ingineri, care va vor informa corect asupra etapelor, proceselor si regulilor carora trebuie sa va supuneti daca doriti ca proiectul dumneavoastra sa fie avizat si autorizat. Echipa One Design va sta la dispozitie pentru consultanta tehnica si servicii de proiectare pentru orice tip de imobil, oferindu-va sprijinul in gasirea celor mai bune solutii legale, maximizand potentialul amplasamentului si respectand toate prevederile legislatiei in vigoare.
Arh. Alexandru Cristian Balan
Fondator One Design