Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
In urma cu peste 10 ani lucram un expert tehnic atestat de catre Ministerul Dezvoltarii care desigur era inginer constructor si cu o experienta de peste 40 de ani in proiectare care spunea urmatoarele lucruri:
Din pacate acestea sunt cele trei categorii pentru executia lucrarilor de constructie din Romania actuala: societatea de constructii, echipa de meseriasi si neamurile. Cum in putin situatii, in cazul investitiilor private de mici dimensiuni (case, vile, anexe), la inceputul proiectului se cunoaste tipul executantului, echipa de proiectare trebuie sa urmeze normele si normativele de proiectare, fara a fi interesata de cine va executa.
Solutiile tehnice propuse si proiectate se realizeaza in baza unor concepte teoretice de rezolvare, studiate in unviersitati si institute de cercetare, in baza reglementarilor, normativelor si normelor aprobate de catre ministerele de resort si/sau guvern, dupa caz, care compun cadrul legal de proiectare si executie a lucrarilor si care este verificat de catre reprezentantii inspectiei in constructii. Orice fel de abateri de la aceste reguli se sanctioneaza contraventional si poate conduce la pierderea dreptului de practica a proiectantului daca se constata ca a fost cu intentie si contravine bunelor practici si ghidurilor de etica profesionala in vigoare.
Asa zisa supradimensionare a unor elemente de constructie se realizeaza ca urmare a deciziilor luate de seful de proiect, deobicei arhitectul, care respecta o tema de proiectare si un deziderat al beneficiarului. Iar daca beneficiarul isi doreste un anumit aspect al constructiei sau anumite elemente clare, proiectantul, arhitect sau inginer trebuie sa gaseasca rezolvarea tehnica pentru atingerea dezideratului. Ori asta poate insemna o dimensiune mai mare, locala, a unor elemente sau chiar pe intreg ansamblul in scopul obtinerii imaginii dorite. Aceste lucruri nu intra in supradimensionari inutile, ci sunt fundamentate tehnica in baza solicitarilor beneficiarului.
Tot legat de supradimensionare si afirmatia „proiectantii baga in ele” dorim sa punctam aspectele pe care multi executanti le ignora cu privire la indeplinirea unui anumit grad de confort termic prin izolarea aferenta sau evitarea unor probleme ulterioare in etapa de utilizare a constructiei. Cu siguranta sunt putini cei care cunosc faptul ca proiectantul este cel care intocmeste programul de urmarire a comportarii in timp a constructiei si ca pentru diverse probleme, care se constata ca sunt erori de proiectare, cel impricinat, arhitect sau inginer, este raspunzator pentru acestea pe intreaga durata de viata a constructiei.
Un alt aspect legat de asa zis supradimensionare vine din nestiinta executantului, care foarte posibil sa fi realizat constructii simple, care poate nu au avut la baza un proiect tehnic si implicit raportarea sa se faca la acea constructie. Facem precizarea ca intre o casa construita „in camp” si o casa „plomba” realizata in oras, langa o alta constructie, prin alipire la calcanul acesteia, este o mare diferenta de abordare din punct de vedere proiectare, iar aceste lucruri sunt explicate in detaliu in cadrul altor articole.
Un alt palier al discutiei se refera la modificarile prevederilor legale, pe care majoritatatea constructorilor de case nu le cunosc. In cazul societatilor de constructii lucrurile sunt putin diferite deoarece interactioneaza cu mai multi proiectanti, diriginti de santier, autoritati publice, astfel ca informatia circula mult mai repede. In plus multe dintre societatile de constructii au abonamente la site-urile din domeniu si afla destul de repede de aceste schimbari legislative. Schimbarile legislative conduc la noi solutii de proiectare, adaptate noilor norme, astfel ca ceea ce se proiecta si era in regula acum 3-4 ani, astazi sa fie depasit, iar noile abordari in proiectare sa fie cu totul altele. Pentru implementarea corecta a modului de constructie, dimensionarea corespunzatoarelor a tuturor elementelor, nu doar cele structurale, ci si cele de inchidere, izolare, etc. sunt raspunzatori doar proiectantii si verificatorii de proiecte, in solidar cu primii mentionati.
Merita sa adaugam ca „supradimensionarea” vine de cele mai multe ori din conditiile de teren: fie teren de fundare de slaba calitate, determinat si analizat in studiul geotehnic de catre un geolog, fie amplasament umbrit, deficitar orientat pe punctele cardinale, care necesita o mai buna izolare termohidrofuga, fie o amplasare intr-o regiune geografica cu conditii de clima, vanturi sau precipiatii diferita fata de alte zone. Toate conditionarile de amplasament sunt preluate de catre proiectanti in proiectele de specialitate atunci cand sunt propuse solutiile tehnice de rezolvare si de conformare a respectivului imobil.
Este cel putin interesant, cum persoane care, de cele mai multe ori, nu detin nici o calificare, nici o diploma care sa ateste ca sunt competenti pentru a presta o anumita activitate, isi permit sa critice activiatea unui proiectant care are cel putin studii universitare incheiate printr-un examen de licenta, daca nu si studii post-universitare si cine stie ce calificari si atestari. In nenumarate randuri am vazut electricieni contrazicand ingineri de instalatii electrice atestati ANRE pentru proiectarea lor sau ingineri de constructii civile si industriale admonestati de mesteri fara nici o calificare in domeniul constructiilor. Astfel de lucruri sunt inacceptabile daca va doriti o constructie de calitate.
Asa cum am spus-o si in cadrul altor articole, daca mesterul considera ca este mult mai bine pregatit decat proiectantul, atunci poate sa reproiecteze, sa mearga cu proiectul la un verificator de proiecte atestat de catre Ministerul Dezvoltarii, poate chiar si la un expert tehnic, daca este vorba despre o constructie existenta si in cazul in care solutiile propuse si proiectate de el satisfac cerintele de calitate si siguranta in constructii, atunci societatea One Design va achita respectivilor toate onorariile cu privire la reproiectare.
Ne dorim sa vedem in jur un fond construit de buna calitate, care sa necesite cat mai putine interventii in timp si pentru asta la One Design aloca timp suplimentar gasirii celor mai bune solutii adaptate locului, idei si concepte personalizate, abordari si rezolvari tehnice dedicate. Astfel, incercam sa ne asiguram ca sumele investite de beneficiari vor fi cheltuite fundamentat si vor reprezenta o investitie pe termen lung, nu doar o carpeala pentru o perioada foarte scurta.
Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design