Mituri de santier – ep. 2 – Pierd constructorul

In destule cazuri de investitii private, beneficiarul, persoana fizica, incepe sa puna presiune asupra echipei de proiectare si cu predilectie asupra arhitectului pentru a livra cat mai repede cantitatile de materiale pentru a „nu pierde constructorul”. In articolul de fata ne propunem sa demontam acest mit care genereaza panica si... cam atat.

Constructorii se impart in doua categorii: cei care sunt organizati din punct de vedere juridic intr-o forma in care pot incasa si plati legal la randul lor, cu atestari, certificari, personal calificat, specializat, dupa caz si cei fara nici o organizare sau una minimala, cunoscuti mai mult sub denumirea de „mesteri” sau „echipe”.

In foarte putin cazuri am auzit constructorii din prima categorie, adica firmele de constructii, sa spuna clientilor ca daca nu incep pana la data X, ei nu mai pot face lucrarea, deoarece o societatea care activeaza in domeniul constructiilor are in derulare, in diverse etape, mai multe proiecte. Intr-adevar este posibil ca beneficiarul sa isi doreasca inceperea lucrarilor in acelasi timp cu alti beneficiari si atunci sa fie nevoie de un decalaj intre lucrari, in functie de competentele celor care lucreaza efectiv (fierari, dulgheri, etc.), dar cu siguranta o societate de constructii rareori impune termene de incepere.

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?In schimb echipele de mesteri sunt cele care pun presiune asupra beneficiarului deoarece acestia angajeaza o lucrare sau doua care le asigura veniturile lunare, deoarece ei din aceasta activitate isi duc existenta, astfel ca orice zi de intarziere inseamna o zi in care nu au de lucru si in care nu incaseaza nimic. Sau poate incaseaza din diverse „ciubucuri”, mici lucrari de reparatii, pe care le realizeaza la unul sau la altul, dar incomparabil mai slab platite decat o lucrare de casa.

Legat de presiunea ca „pierd constructorul” putem afirma ca este cel putin falsa. In primul rand o echipa de meseriasi care oferteaza pe baza unei liste de cantitati denota lipsa totala de profesionalism. Pentru aceeasi suprafata de casa pot sa existe cantitati diferite de materiale determinate de forma, planimetria, volumetria si cel mai important, complexitatea casei. Mesterul care analizeaza lista de cantitati inainteaza un pret bazandu-se exclusiv pe lucrari similare din punct de vedere cantitativ si de complexitate mica. Abia dupa analiza proiectului va constata ca s-ar putea sa fie cu totul altceva.

Lista de cantitati de materiale este extrem de importanta pentru ca prezinta cantitatile care urmeaza a fi puse in opera, dar de cate ori v-a solicitat mesterul lista de cantitati de lucrari? Aceasta lista, care se intocmeste in mod obligatoriu pentru lucrarile publice si optional pentru lucrari private, prezinta operatiunile pe care le are de desfasurat constructorul, cu ce personal si cu ce utilaje. In lipsa acestei liste intotdeauna vor exista suplimentari pentru ca nici macar mesterul nu a stiut ce are de ofertat, dand un pret orientativ.

Presiunea „pierd constructorul si ar fi pacat pentru ca mi-a fost recomandat, plus ca este foarte solicitat” se reflecta asupra proiectantului pentru a livra cat mai repede listele de cantitati. Este extrem de important ca aceste liste rezulta in urma finalizarii proiectului, cu toate detaliile lui, solutiile tehnice si tot ce presupune proiectarea unui imobil. A livra niste liste preliminare se traduce prin a livra o minciuna, a primi un pret relativ care se va mari ulterior. Ne permitem si o usoara ironie – daca constructorul este atat de cautat de ce insista pentru lucrarea dumneavoastra? In mod logic, fiind foarte cautat, ar trebui sa fie el cel care va pune pe lista de asteptare si decide daca doreste sa inceapa proiectul dumnevoastra sau nu.

In realitate nu exista aceasta sintagma „pierd constructorul”. Exista in schimb un interes al mesterului sa vada cat de banoasa este lucrarea, daca merita „sa se incurce cu ea” sau mai cauta in alte parti, deci interesul beneficiarului este permanent in plan secund. Tocmai pentru ca a fost recomandat isi permite sa puna presiune pentru a obtine respectiva lucrare daca este in lipsa de altele sau pentru a avea o varianta de urgenta in cazul in care lucrarea in care este angrenat se opreste din diverse motive.

O intrebare care se naste intotdeuna si pe care o adresam clientilor nostri se refera la „ce se intampla daca constructorul oferteaza lista de cantitati si apoi cand vede proiectul constata ca este peste puterile lui? Cine a pierdut timpul? Mesterul sau beneficiarul?”. Pentru ca vedeti dumnevoastra, aceeasi cantitate de materiale poate fi dispusa sub mai multe forme si poate prezenta anumite complicatii, cum ar fi elementele in consola. Teoretic cantitatea de fier si de beton pentru armarea unei console e aceeasi, doar ca modul de asezare a barelor, legare, cofrarea si sustinerea difera foarte mult. Apoi urmeaza alte elemente ce tin de arhitectura precum hidroizolatiile, termoizolatiile sau elemente de decoratie arhitecturala. Toate acestea sunt propuse de catre arhitect si agreate impreuna cu beneficiarul, care are niste asteptari de cum va arata casa la final, asteptari care pot fi afectate daca constructorul a ofertat doar pe lista de cantitati de materiale, fara sa vada proiectul.

Un alt aspect care tine de mitul „pierd constructorul” se refera la insistenta acestuia de a incepe la o anumita data, aleasa de acesta, fara legatura cu celelalte obligatii legale precum emiterea autorizatiei de construire, contractarea serviciilor de dirigentie de santier, anuntarea inceperii lucrarilor la inspectia in constructii, etc. Toate aceste lucruri „sunt in sarcina beneficiarului” caci el, meseriasul, trebuie doar sa ridice casa. Din pacate, lucrurile nu stau chiar asa, pentru ca saltul peste etape si proceduri, conduce la amenzi pe care tot beneficiarul le suporta. Asadar mare atentie ca aceasta presiune a executantului poate conduce la costuri suplimentare chiar de la inceputul lucrarilor de constructie.

Asadar, iata doar cateva exemple de motive pentru care mitul „pierd constructorul” nu sta in picioare si poate fi demontat foarte repede. Ceea ce va recomandam tuturor, indiferent ca deveniti sau nu clientii One Design, desi va recomandam acest lucru, tinand cont de vasta experienta a echipei si informatiile la care aveti acces in scopul consilierii dumneavoastra si alegerii celor mai bune solutii, este sa discutati cu echipa de proiectare un grafic de realizare a proiectului si abia in faza finala, dupa confirmarea finalizarii solutiilor tehnice sa incepeti discutiile cu constructorul. In cazul in care veti apela la o societatea specializata in acest domeniu veti avea surpriza sa va ceara o multime de documente si documentatii tehnice doar pentru analiza in scopul ofertarii. In concluzie, fiti atenti cu ce proiectanti lucrati, pe cine alegeti constructorul si incercati sa pastrati linia de discernamant, fara a sari etape pentru a nu complica inutil intregul proces, anevoios si cu multe puncte de decizie si schimbare. 

arh. urb. Paul Samsonescu

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele