Mituri de santier – ep 1 – Atat fier doar la blocuri se baga

Cu acest articol incepem o noua serie care vine sa demonteze o alte serie de mituri, cele legate de santier, de executia lucrarilor de constructie si ce se mai vehiculeaza de catre „mesteri” legat de proiectele intocmite si modul de abordare a constructiilor din punctul lor de vedere.

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?Dupa predarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie beneficiarul incepe, deobicei, cautarile pentru un constructor care sa transpuna informatiile din documentatii in realitate. Daca in cazul programelor de arhitectura complexe solutia de executie se regasesc la societatile de constructii medii si mari, in cazul locuintelor individuale, a caselor, sunt mai cautati „mesterii” sau „echipele” care vehiculeaza preturi aparent mai mici. Si spunem „aparent” pentru ca preturile prezentate initial vor suferi modificari, in plus, dupa analiza proiectului, deoarece primele oferte avansate se bazeaza pe conditii simple de construire, pretentii cel mult medii ale clientilor si, din pacate, pe baza experientelor anterioare, multe dintre fostele santiere derulandu-se cu proiecte incomplete, informatii tehnice trunchiate sau chiar complet gresite, din diverse motive.

Analiza proiectului tehnic conduce, asa cum am spus, la o schimbare in atitudinea majoritatii „mesterilor”, realizand ca proiectul din fata ochilor este diferit fata de altele din trecut. Iar prima reactie a posibilului executant fata de beneficiarul lucrarilor este „atat fier doar la blocuri am mai vazut”. Desigur, ca prima intrebare a oricarui beneficiar ar trebui sa fie „dar cate blocuri ati facut?” sau „unde pot sa vad si eu un bloc realizat?”, doar ca aceasta reactie, deobicei, nu exista. In schimb exista reactia de a suna proiectantul pentru o „verificare” daca nu cumva s-a gresit la calculul armaturii.

La One Design ii prevenim pe toti beneficiarii de aceasta situatie, inevitabila, in perioada de tatonare a pietei constructorilor de case. De-a lungul timpului am tot sustinut ca suntem dispusi sa suportam noi, One Design costurile de reproiectare a structurii de rezistenta, daca „meseriasul” poate realiza proiectul optimizat, respectand normativele si reglementarile din domeniu, il supune verificarii de catre un verificator atestat de catre Ministerul Dezvoltarii pentru cerinta de calitate privind rezistenta si stabilitatea constructiilor, iar cantitatile rezultate sunt cu mult sub ceea ce au proiectat inginerii nostri de rezistenta. Dupa cum va asteptati, niciun „mester” nu raspunde la aceasta provocare, iar motivele sunt lesne de inteles.

Referitor la cantitatile de armatura, fier beton, care sunt introduse in elementele structurale din beton putem spune ca, cel putin in cazul One Design, sunt calculate pentru fiecare proiect in parte. Chiar si in cazul proiectelor tip, in momentul realizarii adaptarii la amplasament, in baza studiului geotehnic, se recalculeaza toate elementele pentru a fi fezabile terenului pe care urmeaza ca imobilul sa fie ridicat. Avem certitudinea ca in foarte multe societati de proiectare se intampla acelasi lucru si nu ne dorim sa intram intr-un conflict cu executantii de case, doar ca afirmatiile lor se bazeaza in cele mai multe cazuri pe zvonuri, barfe si discutii de santier si mult mai putin pe cunostiinte, pregatire profesionala si asumarea responsabilitatii.

Referitor la responsabilitate sa nu uitam ca un constructor executa in baza unui proiect care este asumat de catre cel care l-a intocmit. Asadar, niciodata nu va fi vina constructorului daca proiectul a fost defectuos sau realizat cu erori tehnice. In acest sens, majoritatea proiectantilor isi reverifica calculele, unii chiar aplica un anumit surplus pentru a se asigura ca indeplinesc prin proiect cerintele de calitate conform legislatiei in vigoare.

Ar mai fi de punctat faptul ca in ultimul timp, din ce in ce mai multi cumparatori de case finalizate, solicita servicii de expertiza tehnica pentru imobilele pe care doresc sa le achizitioneze pentru a se asigura ca ceea ce a fost prevazut in proiect se regaseste si in executie. Iar in situatia constatarii unor diferente se poate determina foarte repede daca proiectantul a gresit sau executantul a introdus alte materiale decat cele din proiectul tehnic.

Un alt aspect legat de armatura utilizata, de fier asa cum este cunoscut in limbaj popular, se refera la modul de constructie. In urma cu peste 20 de ani imobilele de dimensiuni mici ca suprafata sau cu regim de inaltime redus se executau preponderent din zidarie portanta, adica ziduri de caramida care la fiecare schimbare de directie aveau un sambure (stalpisor) de beton de dimensiuni reduse (20x20cm sau 25x25cm in general), zidurile fiind legate intre ele si de acesti stalpisori prin centuri. Este extrem de important de precizat ca in aceasta situatie „metrajul” zidurilor continue, portante si fara goluri, de pe o directie trebuia sa fie acelasi si pe cealalta directie a casei. Si poate si mai imporant este faptul ca in cazul zidariilor portante, toti peretii au rol structural si nu pot fi demolati, ci doar inlocuiti local cu anumite solutii compensatorii. In zilele noastre majoritatea constructiilor se realizeaza in cadre din beton armat, stalpi si grinzi, in principal datorita normativelor de proiectare in vigoare si in secundar datorita coerentie si calitatii superioare a structurii, cadre care sustin incarcare (statica si dinamica) a imobilului. Practic, elementele de inchidere (zidurile exterioare) precum si elementele de compartimentare pot fi realizate din orice material, de la caramida pana la sticla sau chiar paie, daca ar fi sa exageram. Aceasta diferenta trebuie inteleasa astfel: la zidarie portanta greutatea se descarca pe o lama (zidul si stalpisorii), in timp ce la cadrele din beton armat, greutatea se descarca pe o grinda, care se poate arcui si pe stalpi. De aceea armarea elementelor proiectate in 2021 este mult mai mare decat a celor din anii 90 sau de acum 50-70-100 de ani.

Afirmatia „atat fier doar la blocuri se baga” denota faptul ca „mesterul” nu a executat lucrari de constructii bazate pe proiecte intocmite corespunzator, cel mai probabil construind „dupa ureche” sau „cum a furat meserie de la unul mai in varsta”. Cu siguranta nu veti auzi astfel de lucruri din partea unui inginer constructor care activeaza sau detine o societate de constructii.

Daca totusi aveti dubii ca proiectantii nu si-au pregatit temeinic proiectul ganditi-va ca un verificator de proiecte si-a asumat prin semnatura si stampila acel proiect, iar conform Legii 10/1995 privind calitatea in constructii raspunde in solidar cu proiectantul pentru solutii propuse, riscandu-si dreptul de libera practica. Iar daca nici acest lucru nu va convinge, apelati la un diriginte de santier atestat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), poate chiar cel pe care il contractati pentru lucrare, sa va confirme daca accepta sa isi puna semnatura pe procesele verbale pentru lucrari executate conform spuselor „mesterului”, in detrimentul proiectului intocmit. Cu siguranta veti avea parte de surprize placute, iar in cazul celor mai rigurosi diriginti de santier, s-ar putea chiar sa vina cu recomandari suplimentare.

Asadar, va recomandam sa apelati intotdeauna la specialisti, la societati de proiectare care activeaza pe piata libera si care au experienta in domeniu, One Design incadrandu-se in aceasta categorie cu o experienta de 18 ani in Romania, iar pentru partea de executie cautati fie societati de constructii recunoscute si cu personal calificat, fie daca alegeti sa construiti in regie proprie, alegeti acei oameni care executa ceea ce s-a proiectat, nu cei care isi dau cu parerea fara sa fie intrebati, avizati, abilitati, certificati sau autorizati in acest sens.

arh. urb. Paul Samsonescu

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele