Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Din ce in ce mai multi romani sunt interesati de realizarea caselor din lemn gandindu-se la diferite aspecte pe care le considera importante. Casa din lemn prezinta avantaje si dezavantaje ca orice alt sistem constructiv disponbil pe piata romaneasca.
In primul rand ar trebui lamurit sensul „casa din lemn” deoarece acest termen este folosit pentru in mai multe directii si cu diferite sensuri. Astfel cand vorbim de casa din lemn ne referim la:
Raspunzand la intrebarile de mai sus puteti ajunge la raspunsul pe care vi-l doriti si pe care il cautati.
O casa din lemn cu structura de tip barne poate fi realizata in orice zona geografica a tarii dar aspectul sau este cu precadere utilizat in zonele montane. Sunt putini producatori de astfel de case, multi provenind din Republica Moldova. Structura unei astfel de case nu permite foarte multe adaptari si compartimentari diferentiate. In plus costul este pe masura avand in vedere ca trebuie ca lemnul sa fie selectat cu atentie, locul fiecarui element fiind bine determinat.
Casa din lemn cu structura din stalpi si grinzi din lemn cunoscuta in Romania ca sistemul de casa americana este in fapt un sistem de constructie bazat pe crearea de pereti portanti realizati din stalpi si grinzi de lemn, intarite cu panouri de OSB. Intre elementele de lemn verticale si orizontale se instaleaza termoizolatia din vata minerala, la exterior, peste OSB putandu-se adauga un strat suplimentar de termoizolatie din polistiren expandat. La interior se pot monta panouri de gips carton care vor fi finisate la fel ca in cazul oricarei alte constructii. Idei de casa din lemn puteti gasi in proiectele realizate de noi, in sectiunea portofoliu. Deasemeni oricare dintre proiectele de case prezentate aici se pot realiza si pe structura de lemn adaptandu-se la terenul clientului.
Avantajul principal al unei case din lemn este timpul de executie redus. Majoritatea elementelor se pot confectiona in atelier, unde se poate realiza si un pre-montaj pentru determinarea imbinarii corecte a acestora, iar in santier timpul de instalare este scurt. Cel mai spectaculos design de astfel de case este obtinut de catre Huf Haus, dar atentie, acestea reprezinta etalonul de frumusete si perfectiune iar pretul este pe masura, de cele mai multe ori cu mult peste costurile realizarii unei case in sistem clasic si conventional.
Atentie ca nu veti scapa de turnatul betoanelor si montarea armaturilor deoarece o casa din lemn trebuie ridicata pe o fundatie si o placa din beton armat, altfel neavand stabilitate. In plus ca la orice alta casa veti avea nevoie sa realizati instalatiile eletrice, sanitare, termice si racordurile le retelele existente in zona sau crearea in sistem propriu a putului pentru alimentarea cu apa, a fosei sau mini statiei de epurare.
Unul dintre dezavantajele caselor de lemn este reprezentat de lipsa de flexibilitate. Astfel, o data ridicata o casa din lemn nu se pot realiza modificari ale compartimentarilor interioare deoarece toti peretii au rol structural. Este de fapt acelasi principiu de constructie ca in cazul caselor din caramida portanta, in care inclusiv zidurile interioare au rol de rezistenta si sustinere.
Finisajele din lemn sau cu aspect de lemn pot fi aplicate oricarei case nu doar celor cu structura din lemn. Fie ca vorbim de lambriu de lemn, panouri decorative din lemn, placaje de tip Trespa sau similar, toate aceste finisaje se pot utiliza pentru o casa. Sistemul constructiv al casei nu conteaza dar este importanta modalitatea de prindere si instalare a acestor elemente.
Pentru interiorul casei se poate opta pentru lambriu, boiserii din lemn, panouri sau placari din lemn, aspectul acestora si modul de realizare determinand stilul de amenajare interioara – clasic, rustic, modern, contemporan, etc.
In general s-a indus ideea ca daca se realizata o casa din lemn este mult mai ieftin. Total gresit. Lemnul necesita operatiuni multiple dupa ce a fost taiat din padure: debitare, uscare, prelucrare, fasonare, debitare la dimensiunile necesare, chertare, tratare impotriva daunatorilor si abia ulterior poate deveni material de constructie. Daca numaram procesele enumerate mai sus putem intui deja ca nu este ieftin. Lemnul trebuie sa fie de calitate, pregatit asa cum trebuie pentru a deveni un material de constructie conform.
Puteti afla mai multe informatii despre constructia de case din lemn din partea arhitectilor nostri programand o intalnire la sediul nostru prin utilizarea formularului de contact aflat aici.