18 ani de activitate – majoratul in proiectare

In anul 2003 in luna august lua nastere ONE DESIGN ca societate de proiectare in domeniul arhitecturii si design-ului care de-a lungul timpului si-a extins activitatea acoperind si alte domenii precum urbanismul, ingineria structurala, ingineria instalatiilor, drumuri si poduri, cu scopul de a oferi clientilor un pachet de servicii cat mai vast si care sa acopere cat mai multe din problematicile din cadrul constructiilor civile si industriale.

Timpul a trecut repede si fara sa realizam am ajuns in acest an, 2021, sa sarbatorim 18 ani de activitate in piata de proiectare, un subdomeniu al constructiilor, o piata extrem de nereglementata, concurentiala si supraaglomerata dintotdeauna, in care diferenta o face fie pretul, fie calitatea serviciilor, fie gradul de implicare al echipei de proiectare.

Daca ne gandim inapoi ce au inseamnat cei 18 ani de activitate am putea rezuma la atat: perfectionare continua a tuturor celor care au compus One Design. La One Design ne perfectionam continuu si transformam experienta ca arhitecti in plus valoare pentru noile proiecte. Chiar daca uneori nu reusim sa transpunem in realitate 100% intregul proiect, evaluam, analizam si intelegem care au fost punctele nevralgice astfel incat la urmatorul proiect sa performam mai bine. Caci despre asta este vorba in orice domeniu in care pasiunea este principalul azimut: sa fim din ce in ce mai buni in ceea ce intreprindem.

In decursul celor 18 ani de activitate am asistat la nenumarate schimbari legislative, unele in bine, altele in rau, ne-am adaptat si am mers inainte. Ne-am confrutat cu anomalii, cu corectii, cu regres dar si cu progres. Cum ar spune parintii cu copii „este greu, dar si frumos”. Atunci cand am simtit ca suntem pe o directie nepotrivita, ne-am oprit din alergare si ne-am repliat catre traiectoria corespunzatoare pentru a ne pastra aceleasi valori si principii in care credem.

In 18 ani de practica am invatat precum copiii „ca nu tot ce zboara se mananca” astfel ca am inteles miturile din proiectare, executie, povestile nemuritoare despre autorizari si multe altele, extragand din toate acestea esenta, conturand-o in prezentari si documente pe care astazi le prezentam clientilor nostri si care fac parte din know-how-ul nostru.

In 18 ani am inteles ca orice proiectant, arhitect sau inginer, indiferent de nivelul de pregatire, de stadiul profesional in care se afla, daca isi doreste, poate ajunge pe culmi nebanuite sau nesperate. Ceea ce este important pentru oricine se refera la capacitatea de a intelege logic, de a-si dori sa acumuleze informatie sistematizata, ordonata pe categorii si criterii, in scopul transpunerii teoriei in practica si adaptarea solutiilor de pe hartie la problematica reala.

In 18 ani am descoperit diverse tipologii de oameni care au fost angajati, colaboratori, parteneri si de la care am beneficiat de expresii ale unor moduri de gandire. Nu este menirea noastra si nici scopul sa judecam oameni, daca fac sau nu bine ceva, ci doar sa intelegem de ce fac anumite lucruri si ce putem invata din experientele lor.

In 18 ani am invatat ca dorintele clientului trebuiesc domolite dar integrate in proiect, ca ceea ce pare firesc din punctul de vedere al beneficiarului poate fi total nebunesc sau nepotrivit in proiect, iar datoria noastra ca proiectanti este sa gasim acea simbioza intre dorinta si putinta pentru a genera proiecte de care sa fim mandri ca ne-am asternut semnatura in rubrica „sef de proiect” sau „proiectant”.

In 18 ani am dezvoltat relatii de prietenie, am inchis altele, ne-am bucurat, ne-am certat, ne-am impacat, am trait stari diverse de la bucurie la agonie, de la fericire la deziluzie si multe altele. Am inteles in schimb ca pasiunea de a face arhitectura, proiectare si management de proiect sunt modul nostru de a trai si pentru ca avem dezideratul de a face o lume mai buna trebuie sa depasim obstacolele si sa mergem inainte.

In 18 ani am trecut prin diverse momente de boom, dar si de criza economica. Am vazut ce inseamna sa fim multi intr-un birou si ce inseamna sa ramanem foarte putini. Am vazut cum peste noapte poti creste vertiginos si cum la fel te poti prabusi din motive care nu tin de filosofia ta de business, de abordare, de client sau de orice alte lucruri pe care teoretic crezi ca le poti controla.

In 18 ani am descoperit ca exista enorm de multe oportunitati si am inteles ca in afaceri nu trebuie sa alergi dupa bani, ci sa iti gasesti sectorul in care poti sa performezi bine in schimbul unui onorariu rezonabil. Am inteles ca averile nu se fac din proiectare si poate au fost nenumarate momente in care am fost bantuiti de gandul renuntarii. Dar totusi, din pasiune si dorinta de a lucra intr-un domeniu pentru care ne-am pregatit si am investit timp, noi si bani, parintii in general, incepand cu doi ani de meditatii pentru admitere la facultate, sase ani de facultate, doi ani de stagiatura si ulterior multe programe de pregatire profesionala, ne-am convins ca aceasta este calea pe care dorim sa o urmam.

La 18 ani esti considerat major in toate statele din Europa, ai nenumarate drepturi cum ar fi cel de a vota, de a conduce un autoturism, etc. Daca la 18 ani prin simpla ta prezenta la urnele de vot, votul tau poate schimba conducerea administratiei publice locale, a administratiei centrale sau a presedintelui tarii, intelegem ca aceasta varsta reprezinta un examen de maturitate. Daca la 18 ani ai dreptul sa iti iei permis de conducere, sa gonesti cu 200 km/h si sa te spulberi intr-un parapet, lasand un gol in sufletul celor dragi, intelegem cat de important este sa nu dezamagim, sa abordam corect si cu intelepciune situatiile actuale si viitoare, sa fim responsabili cu cei din jur, cu angajatii, colaboratorii, parternerii si incercam sa generam un cadru de lucru si conditii de dezvoltare optime, astfel ca noi efectiv sa putem scrie macar un rand intr-o pagina de istorie a proiectarii in Romania.

Dupa 18 ani in care am experientat si am testat diverse modele, preluand din invataturile inaintasilor nostri, am reusit sa atingem o maturitate in gandire, abordare si executie a activitatii noastre in proiectare, astfel ca pentru perioada urmatoare principalul nostru tel este acela de a dezvolta un mod de lucru specific bazat pe concepte si proceduri clare si cu ajutorul tehnologiei sa ne aducem contributia la dezvoltarea arhitecturii in particular si a proiectarii in general in tara noastra.

Daca in 18 ani nu am plecat din Romania si am ales sa traim aici, sa lucram aici, sa platim taxe si impozite aici, sa credem in faptul ca putem schimba tara in bine, nu o vom face nici pe viitor. Ne-am nascut in Romania, am fost educati in sistemul national de educatie, am fost licentiati, masterati, atestati si autorizati de catre institutii romanesti care ne-au recunoscut in baza examenelor sustine calificarea profesionala si ne consideram datori societatii romanesti de a crea si noi la randul nostru alte generatii de arhitecti si proiectanti, prin implicare directa in procesul de recrutare, pregatire profesionala si dezvoltare a acestora.

Poate 18 ani pentru unii nu inseamna mult, dar pentru noi inseamna o prima etapa in care am reusit sa intelegem care ne este locul si rolul in societatea in care am ales sa traim. Daca in urma cu sapte ani alegeam sloganul „thinking forward” (gandim in avans), din acest an ne schimbam sloganul intr-un mult mai simplu, mai neaos, mai romanesc – mergem inainte!

 

arhitect urbanist Alexandru Cristian Balan

arhitect urbanist Paul Samsonescu

Fondatori One Design S.R.L. – societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design interior

arhitecti cu drept de semnatura, specialisti atestati in urbanism si atestati pentru ocuparea functiei publice de arhitect sef al judetului, municipiului Bucuresti si sectoarelor municipiului Bucuresti

Toate articolele